Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες για τις ασιατικές μετοχές

Πτώση έως και πάνω από 3% καταγράφουν οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων της Ασίας. Με σημαντική κάμψη αναμένεται να ανοίξουν και οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς ο κόσμος βλέπει τις τιμές ενέργειας να εκτοξεύονται.

Βυθίστηκαν οι ασιατικές αγορές σήμερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τις συζητήσεις για απαγόρευση εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Το χρηματιστήριο στο Τόκιο έκλεισε με μεγάλη πτώση σήμερα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την ιλιγγιώδη άνοδό τους, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οδεύει σε αποκλιμάκωση και η διεθνής κοινότητα συζητά πλέον την απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών αργού σε αντίποινα στη Μόσχα.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 746,06 μονάδων (–2,94%), στις 25.221,41 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix με πτώση 50,91 μονάδων (–2,76%), στις 1.794,03 μονάδες.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 3,3%. Ο κινεζικός CSI 300 σημείωσε κάμψη 2,8%.

Τα futures δείχνουν απότομες πτώσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον Euro Stoxx 50 να υποχωρεί περίπου 3% και τον FTSE 100 να αναμένεται ανοίξει 2,6% χαμηλότερα. Ο S&P 500 με τα δεδομένα αυτής της στιγμής θα κινηθεί με πτώση 1,3% όταν ξεκινήσουν οι συναλλαγές στη Wall Street.

Η εικόνα αυτή διαμορφώνεται καθώς το Brent σημείωσε άνοδο σχεδόν 18% στα 139,13 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδό του από το 2008, πριν περιορίσει την άνοδο στα 129,45 δολάρια

«Ο κόσμος είναι πολύ απροετοίμαστος για αυτό το σοκ», δήλωσε ο Robert Rennie, επικεφαλής στρατηγικής στη Westpac. Είπε ότι δεν είναι σαφές εάν η απαγόρευση των ΗΠΑ θα καλύπτει μόνο το πετρέλαιο ή όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, αλλά θα έχει «καταστροφικό αντίκτυπο» στις τιμές της ενέργειας.

Η προοπτική διευρυμένων κυρώσεων που πλήττουν τις ρωσικές αποστολές πετρελαίου έχει ταράξει τις παγκόσμιες αγορές βασικών εμπορευμάτων. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής με άνοδο άνω του 170% από την αρχή της χρονιάς.

Άλλα εμπορεύματα, όπως το φοινικέλαιο και το νικέλιο, έχουν φτάσει σε πολυετή υψηλά, επισημαίνουν οι Financial Times. Τη Δευτέρα, το παλλάδιο, ένα βασικό συστατικό στην κατασκευή καταλύτη για τα αυτοκίνητα, εκτινάχθηκε έως και 5,4%, στις 3.174 δολάρια η ουγγιά, που συνιστά νέο ρεκόρ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v