Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική κίνηση στις αγορές της Ασίας, κερδισμένο το δολάριο

Προσδοκίες για ισχυρότερη ανάπτυξη μετά το άνοιγμα της Κίνας. Πιέσεις στο γεν μετά τα υψηλά επταμήνου. Κινητικότητα στα ιαπωνικά ομόλογα μετά την αλλαγή στάσης της κεντρικής τράπεζας.

Ανοδική κίνηση στις αγορές της Ασίας, κερδισμένο το δολάριο

Οι ασιατικές μετοχές ανέβηκαν σήμερα, ενώ το δολάριο έφτασε σε νέο υψηλό ενός μηνός, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για κρίσιμα στοιχεία που αφορούν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αργότερα σήμερα. Πιστεύεται ότι θα παρέχουν ενδείξεις για το πόσο επιθετική θα είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην πολιτική σύσφιξης.

Το γεν συνέχισε την υποχώρησή του από το υψηλό επτά μηνών για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, ακόμη και όταν η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου έφτασε στο νέο ανώτατο όριο που επιτρέπει η κεντρική τράπεζα, το 0,5%, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Ιούλιο του 2015.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε την ημέρα με άνοδο 0,59%, ενώ το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας σημείωσε άλμα 1,01%. Ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Αυστραλίας σημείωσε αύξηση 0,65%.

Τα blue chips της ηπειρωτικής Κίνας κέρδισαν 0,18%, κλείνοντας εβδομάδα συνεχούς ανόδου μετά την αλλαγή στάσης σε ότι αφορά την Covid. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, υποχώρησε 0,43%, έχοντας προηγουμένως φτάσει σε υψηλό έξι μηνών.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εξαιρουμένης της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο έως και 0,94% και βρίσκεται σε υψηλό 4,5 μηνών.

Οι προοπτικές για υψηλότερη ανάπτυξη της Κίνας μετά το άνοιγμα της οικονομίας αύξησαν επίσης τις τιμές στο πετρέλαιο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ήταν 94 σεντς, ή 1,2%, υψηλότερα στα 79,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια στο West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 91 σεντς ή 1,2%, στα 74,58 δολάρια το βαρέλι.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δύο ετών εκτοξεύτηκαν σε υψηλό δύο μηνών στο 4,497% κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά υποχώρησαν στο 4,4561% στο Τόκιο. Η απόδοση του 10ετούς, που αυξήθηκε έως και 3,784% στη Νέα Υόρκη, υποχώρησε στο 3,7122%.

Το αμερικανικό νόμισμα, ωστόσο, κινήθηκε ανοδικά έναντι των άλλων νομισμάτων, κυρίως του γεν. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι άλλων, συμπεριλαμβανομένων του γιεν και του ευρώ, σημείωσε άνοδο 0,8% στα 105,20 και νωρίτερα άγγιξε τα 105,31 για πρώτη φορά σε ένα μήνα.

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο 1,64% αυτή την εβδομάδα και είναι σε τροχιά για να κλείσει ένα σερί τριών εβδομάδων απώλειας.  Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,46% στα 134,03 γεν και άγγιξε το νέο υψηλό μιας εβδομάδας στα 134,37. Αναμένεται να σημειώσει άνοδο 2,28% αυτή την εβδομάδα, η καλύτερη επίδοσή του από τα μέσα Οκτωβρίου.

Το ιαπωνικό νόμισμα είχε ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών στα 129,51 ανά δολάριο την Τρίτη, αλλά πιέστηκε όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας διεύρυνε απροσδόκητα το εύρος που επιτρέπει για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις 50 μονάδες βάσης πάνω ή κάτω από το μηδέν.

Η απόδοση του 1οετους έφτασε σε αυτό το όριο στο 0,5% την Παρασκευή. «Το ότι έφτασε στο 0,5% δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η αγορά αναμένει τώρα άλλη μια αλλαγή πολιτικής», δήλωσε ο Naka Matsuzawa, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στη Nomura.

Το ευρώ υποχώρησε ελάχιστα στα 1,0519 δολάρια, μετά από νωρίτερα χαλάρωση στα 1,0511 $, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στις 12 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v