Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ασιατικές αγορές παρά το deal για την Credit Suisse

Υπό πίεση παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Μεικτή η εικόνα στα futures Ευρώπης και ΗΠΑ.

Πτώση στις ασιατικές αγορές παρά το deal για την Credit Suisse

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις τράπεζες να παραμένουν υπό πίεση παρά τη συμφωνία διάσωσης της Credit Suisse και την προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, αν και έχουν καταλαγιάσει οι φόβοι για άμεση μετάσταση της κρίσης.

Οι μετοχές των τριών μεγάλων τραπεζικών ομίλων της Ιαπωνίας -των Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho και Sumitomo Mitsui Financial Group- άνοιξαν με μικρά κέρδη, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν, με τους traders να λένε πως οι ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με το πόσο ευάλωτες είναι οι μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες φαίνεται να έχουν καταλαγιάσει για την ώρα, αναφέρουν οι FT.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα -η Credit Suisse- «γονάτισε» από τις αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Χθες η UBS γνωστοποίησε πως εξαγοράζει την Credit Suisse προς 3 δισ. ελβετικά φράγκα και αναλαμβάνει ζημιές έως και 5,4 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα μπορέσει να αποτρέψει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις παγκόσμιες αγορές.

Στο Χονγκ Κονγκ, η Νομισματική Αρχή και η Επιτροπή Κινητών Αξιών και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης ανακοίνωσαν πως οι δραστηριότητες της Credit Suisse στην πόλη θα συνεχίσουν κανονικά και πως οι «πελάτες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους στο υποκατάστημα και τις εμπορικές υπηρεσίες που παρέχει η Credit Suisse στις αγορές μετοχών και παραγώγων του Χονγκ Κονγκ». «Οι εκθέσεις του τοπικού τραπεζικού κλάδου στην Credit Suisse είναι ασήμαντες», σημειώνουν οι αρμόδιες αρχές, όπως αναφέρει το CNBC.

Ομοίως, σύμφωνα με το CNBC, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) είπε πως η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της Σιγκαπούρης.

Εν τω μεταξύ, χθες Κυριακή, οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Fed, της EKT και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη ρευστότητα της αγοράς αυξάνοντας τη συχνότητα των επταήμερων πράξεων ανταλλαγής δολαρίων από εβδομαδιαίες σε καθημερινές, αρχής γενομένης από σήμερα 20 Μαρτίου και «τουλάχιστον» έως το τέλος Απριλίου.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,6% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο σημείωνε πτώση 1,13% στις 27.024 μονάδες.

Πτώση 2,56% για τον Hang Seng στις 19.019 μονάδες και 1,29% για τον ASX στις 6.904 μονάδες, κατά 0,52% υποχωρούσε ο Kospi στις 2.383 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Shanghai Composite κινείται 0,12% υψηλότερα στις 3.254 μονάδες και κατά 0,12% ο CSI στις 3.963 μονάδες.

Την ίδια ώρα, τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 0,13%, του S&P κατά 0,03%, ενώ του Nasdaq ενισχύονται κατά 0,03%. Αρχικά τα futures των αμερικανικών δεικτών είχαν αντιδράσει με άνοδο 0,3%. Μεικτή η εικόνα στα futures της Ευρώπης.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v