Σκοτσέζικο ντους στις αγορές

Οι φήμες για απαγόρευση του short selling σε ισπανικές τράπεζες και τακτοποιήσεις θέσεων ενόψει της G8, στηρίζουν θετική αντίδραση στις αγορές αξιών και ομολόγων το μεσημέρι. Ανοδος futures εν αναμονή του FB.

Οι φήμες για επικείμενη απαγόρευση του short selling σε τραπεζικές μετοχές της Ισπανίας και τακτοποιήσεις θέσεων ενόψει της G8 και του σαββατοκύριακου, βοηθούν το μεσημέρι τους δείκτες των χρηματιστηρίων σε θετική αντίδραση.

Τα yields των ομολόγων ακολουθούν την θετική αντίδραση και το 10ετές επιτόκιο της Ιταλίας υποχωρεί 0,13 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,86% ενώ το ισπανικό υποχωρεί 0,13 μον. στο 6,20%.

Οι φήμες για επικείμενη απαγόρευση του short-selling ισπανικών τραπεζών προκαλεί ράλι στον τραπεζικό κλάδο, με την μετοχή της Bankia να ανακάμπτει 22,5% ενώ η Santander και η BBVA κερδίζουν 4,5%.

Ο δείκτης IBEX στην Μαδρίτη ενισχύεται 2,9% ενώ ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,73% στις 5.299 μονάδες, ο DAX κερδίζει 0,25% στις 6.317 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύεται 0,7% στις 3.014 μονάδες.

Οι αναλυτές πάντως, επισημαίνουν ότι η νευρικότητα επιμένει, στον απόηχο της υποβάθμισης της Ελλάδας από τη Fitch και των 16 ισπανικών τραπεζών από τη Moody's. 

Ηπια άνοδο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street όπου αναμένεται η "πρεμιέρα" του Facebook. Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν κάθετη πτώση 3%. Σε νέο χαμηλό 4 μηνών διαπραγματεύεται το ευρώ, ενώ η στροφή των επενδυτών σε ασφαλείς τοποθετήσεις ώθησε τις αποδόσεις των γερμανικών bunds σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Παράλληλα, η Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση 16 ισπανικών τραπεζών. Επισημαίνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Bankia κάποια στιγμή κατέγραφε ελεύθερη πτώση 27% λόγω δημοσιευμάτων που ανέφεραν φυγή καταθέσεων 1 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη τράπεζα μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Η υποβάθμιση δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος των ισπανικών τραπεζών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκαν στο 8,7% αυξήθηκαν τα επισφαλή δάνεια τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1994. Διαμορφώθηκαν σε 148 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ισπανίας. Τον Φεβρουάριο τα επισφαλή δάνεια ανέρχονταν στο 8,3%.

Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που σύμφωνα με δημοσίευμα της Cinco Dias, οι τράπεζες της Ισπανίας προσέφυγαν στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας ζητώντας επαναφορά της απαγόρευσης του short selling, ειδικότερα για τις μετοχές των χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Ψαχνουν λύση στους G8

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο G8 του Σαββατοκύριακου, όπου το βασικό θέμα στην ατζέντα είναι οι εξελίξεις στην ευρωζώνη. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί έντονες πιέσεις κυρίως στο Βερολίνο να αμβλυνθεί η λιτότητα και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, ώστε να μη βυθιστεί και η διεθνής οικονομία σε δεύτερη φάση ύφεσης μέσα σε διάστημα δύο ετών. Σήμερα αναμένεται να υποδεχθεί το νέο πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande ως πιθανό σύμμαχο στην προσπάθεια για αλλαγή της πολιτικής στη Γηραιά Ήπειρο.

Και ο David Cameron έχει ανεβάσει τις τελευταίες ημέρες τους τόνους λέγοντας ότι ήρθε η ώρα δύσκολων αποφάσεων για την ευρωζώνη, ενώ παράλληλα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του έκανε λόγο για «άσπλαχνη λογική»

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν εν όψει της επικείμενης Συνόδου της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας συμφώνησαν ότι η ευρωζώνη χρειάζεται ταυτόχρονα δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη, λέγοντας ότι οι έννοιες αυτές «δεν είναι αντίθετες μεταξύ τους».

Στα ύψη τα... ασφαλή ομόλογα

Το πρωί, οι επενδυτές πάντως στράφηκαν ξανά στις ασφαλείς τοποθετήσεις όπως το γερμανικό bund. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,395%. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών Treasuries χθες άγγιξαν νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,68%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων της Ιαπωνίας κατρακύλησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 9 ετών, στο 0,83%.

Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας έφτασαν και πάλι σε επίπεδα που χαρακτηρίζονται μη βιώσιμα (6,39% και 6,05% αντιστοίχως). Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι οι αναλυτές και ο ξένος Τύπος δεν αναφέρονται πλέον στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, αλλά στα… «μεσογειακά» (Mediterranean) ομόλογα.

Το ευρώ κινείται πτωτικά για 14η συνεχή συνεδρίαση, στο 1,2649 δολ., που αποτελεί και νέο χαμηλό 4 μηνών.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη», δηλώνει ο Ben Kwong της KGI Asia και συμπληρώνει: «Επικρατεί ο φόβος για ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη και για τις ευρύτερες επιπτώσεις». 

Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία, που δεν ικανοποίησαν τις αγορές, προκαλούν κλίμα ανησυχίας για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Τράπεζες και μετοχές βασικών πόρων βρίσκονται στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων. Ο παγκόσμιος κλαδικός δείκτης τραπεζών του Bloomberg καταγράφει πτώση 1,2%, ενώ μόνο για τον Μάιο σημειώνει απώλειες 11%.

«Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε μοιρολατρική διάθεση λόγω της Ελλάδας και των ανησυχιών για τον κίνδυνο μετάδοσης», δήλωσε ο Lex van Dam, hedge fund manager στο Hampstead Capital.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v