Μικτά πρόσημα ευρωαγορών με τραπεζικές απώλειες

Σταθεροποιητικές διαθέσεις κοντά στα υψηλά 6ετίας επικράτησαν στις ευρωαγορές. Πιέσεις στις τράπεζες με απώλειες 5,7% για την Deutsche Bank. Πτώση και στις μεταλλευτικές λόγω Κίνας. Βουτιά 11% της Peugeot. Κλειστή η Wall Street λόγω αργίας.

Σταθεροποιητική εικόνα κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κοντά στα υψηλά 6 ετών που κατακτήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν πάντως οι τράπεζες και ειδικότερα η Deutsche Bank μετά τις ζημίες-έκπληξη που ανακοίνωσε για το τρίμηνο.

Οι αναλυτές χαρακτήρισαν πάντως θετική την σταθεροποιητική εικόνα στις ευρωαγορές, παρά τις τραπεζικές πιέσεις και τα αποθαρρυντικά στατιστικά για την κινεζική οικονομία. Το αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street παρέμεινε κλειστό λόγω του εορτασμού της μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές άνοιξαν με κυρίως πτωτικά πρόσημα, αλλά το μεσημέρι οι απώλειες περιορίστηκαν.

Τελικώς, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,05% στις 336 μονάδες.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE ενισχύθηκε 0,11% στις 6.837 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,28% στις 9.716 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι έκλεισε με ανεπαίσθητη πτώση στις 4.323 μονάδες.

Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με κάθετη πτώση 5,7% καθώς η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες 1,15 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο, προειδοποιώντας παράλληλα πως και το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά.

Οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 19 επιμέρους κλάδων του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600. Η Commerzbank διολίσθησε 4,4%, η Banco Popolare 3,1% και η Credit Suisse 1,6%.

Η αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroen επίσης υπέστη έντονες απώλειες 11%, μετά την φήμη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα μετέχουν η κινεζική Dongfeng Motor και η γαλλική κυβέρνηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v