Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές με τραπεζικές πιέσεις

Με ανάκαμψη από τα χαμηλά δύο μηνών ξεκίνησαν οι ευρωαγορές, χάρη στην αισιοδοξία για τα αμερικανικά επιτόκια με τις τελευταίες εξελίξεις στη Fed. Περιορίζονται τα κέρδη το μεσημέρι, με το επίκεντρο στις εταιρικές ανακοινώσεις. Ανακάμπτει το ευρώ στο $1,2755.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες ανακάμπτουν από τις δύο προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τα χαμηλά δύο μηνών, καθώς αναθεωρούνται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Παράλληλα, τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για τη Γερμανία, αποδεικνύουν πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης φλερτάρει επικίνδυνα με την στασιμότητα και εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση Μέρκελ για αλλαγή πλεύσης.

Ωστόσο το μεσημέρι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές ανακοινώσεις της ημέρας και οι δείκτες περιορίζουν τα κέρδη ή και "γυρίζουν" σε αρνητικά πρόσημα.

Σημαντικές πιέσεις φαίνεται ότι προκαλεί η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας της Espirito Santo Financial Group (ESFG), μητρικής της προβληματικής τράπεζας Banco Espirito Santo, που στις αρχές του καλοκαιριού προκάλεσε έντονες ανησυχίες για την οικονομική της θέση και κλιμάκωση των φόβων για την κατάσταση των τραπεζών του ευρω-Νότου.

Ο γερμανικός DAX 30, που ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από 1%, αυτή την ώρα περιορίζει την άνοδο στο 0,43% στις 9035 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,19% στις 4160 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,08% στις 6.477 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,33% στις 10.304 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 1,1% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,48%.

Πριν το άνοιγμα των αγορών, έγινε γνωστό ότι το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ και πως οι εξαγωγές της χώρας συρρικνώθηκαν κατά 5,8% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιανουάριο του 2009. Έχει προηγηθεί μπαράζ αρνητικών μεγεθών για τη Γερμανία, από τη βουτιά στη βιομηχανική παραγωγή κατά 4% μέχρι την υποχώρηση των δεικτών ΡΜΙ σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων. «Δεν αναπτυσσόμαστε πια» δήλωσε και ο Volker Treier επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και συμπλήρωσε: «Εδώ και χρόνια έχουμε ελάχιστες επενδύσεις στη Γερμανία».  

Οι πιέσεις προς την Άγκελα Μέρκελ εντείνονται. Ο Λόταρ Μπίντινγκ, βουλευτής του SPD (κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ) και ειδικός στα οικονομικά, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες δαπάνες για υποδομές. «Αυτό μπορεί να γίνει δυνατό, μόνο αν απομακρυνθείς από το δόγμα για τα ελλείμματα», δήλωσε ο βουλευτής σε συνέντευξή του.

Πέρα από τις εξελίξεις στη Γερμανία, οι χρηματιστηριακές αγορές στηρίζονται και από τα όσα έγιναν γνωστά για τη Fed. Με την ανακοίνωση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης έγινε σαφές πως οι αξιωματούχοι  της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανησυχούν για το ισχυρό δολάριο. Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποστήριξαν στην τελευταία τους σύσκεψη πως μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως ένα ισχυρότερο δολάριο δημιουργούν πιθανούς κινδύνους για το outlook της αμερικανικής οικονομίας. Η ερμηνεία των αναλυτών ήταν πως η Fed θα διστάσει να προχωρήσει βεβιασμένα σε αύξηση επιτοκίων. Η αντίδραση ήταν ανοδική για τα χρηματιστήρια (o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,64%) και πτωτική για το αμερικανικό νόμισμα. Ο δείκτης δολαρίου, που την Παρασκευή είχε βρεθεί σε υψηλό 4ετίας, στα 86,746, υποχωρεί στα 85.143. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο υποχώρησε στα 107,90 γεν. Το ευρώ ανέκαμψε στα 1,2755 δολ., παρά το μπαράζ των αρνητικών μεγεθών για τη Γερμανία.   

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v