Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο τις ευρωαγορές, ενώ το κλίμα επιδεινώνεται και από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Πτωτικό ξεκίνημα στην Wall Street δείχνουν τα futures.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ορισμένες εταιρείες, και ιδιαίτερα οι ιταλικές τράπεζες, πιέζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που «περνούν» σε αρνητικό έδαφος, ενώ το κλίμα επιδεινώνεται και από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Οι μετοχές της Banco Popolare καταγράφουν πτώση 6%, ενώ υπήρξε και σύντομη αναστολή διαπραγμάτευσής τους, μετά την απρόσμενη ανακοίνωση ζημιών για το α' τρίμηνο, ενώ χαμηλότερα κατά 4% κινούνται οι μετοχές της Banca Popolare di Milano, που ανακοίνωσε πτώση των καθαρών της κερδών.

«Βουτιά» 7,7% για τη μετοχή της αυστριακής Raiffeisen Bank International, μετά την ανακοίνωσή της ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με την μη εισηγμένη μητρική Raiffeisen Zentralbank.

Η μετοχή της JC Decaux υποχωρεί κατά 9,2% μετά την προειδοποίηση για τις προοπτικές του β' τριμήνου, ενώ πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Carlsberg, η οποία διατήρησε αμετάβλητο το guidance για το 2016 παρά την πτώση των πωλήσεων το α' τρίμηνο.

Στον αντίποδα, σημαντικά υψηλότερα κινούνται οι μετοχές της Alstom μετά την επιστροφή στην κερδοφορία στην χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, ενώ σε θετικό έδαφος κινείται και η Deutsche Post, η οποία επανέλαβε το guidance για το σύνολο της χρήσης, έχοντας προηγουμένως ανακοινώσει άνοδο 21% στα κέρδη α' τριμήνου.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας, η οποία αυξήθηκε κατά 0,3% τον Μάρτιο, αλλά μειώθηκε κατά 0,4% το α' τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση).

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά (στα 44,29 δολάρια το αργό και στα 45,36 δολάρια το Brent) μετά την επανέξαρξη της παραγωγής στον Καναδά αλλά και λόγω της νέας αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,7% στις 333 μονάδες, κατά 0,2% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.144 μονάδες, ενώ απώλειες 1% καταγράφει ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.295 μονάδες και 0,7% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.979 μονάδες. Πτώση 1,9% για τον ιταλικό δείκτη FTMIB στις 17.595 μονάδες και 1,2% για τον ισπανικό IBEX στις 8.669 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο «δείχνουν» τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,2%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v