Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές

Η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών αντισταθμίζει τις πιέσεις από τα απογοητευτικά αποτελέσματα εταιριών του χρηματοοικονομικού κλάδου. Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο "δείχνουν" τα futures.

Σε θετικό πεδίο επιστρέφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και με περιορισμένη άνοδο, με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου (+0,95% για το αργό και +0,78% για το Brent) να αντισταθμίζει την αρνητική εικόνα από τα αποτελέσματα εταιρειών κυρίως του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,79% υψηλότερα στις 337 μονάδες, κατά 0,9% ενισχύεται ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.067 μονάδες και κατά 0,86% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.353 μονάδες, ενώ υψηλότερα κατά 0,4% κινείται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.185 μονάδες. Κέρδη 1,2% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 8.767 μονάδες και 0,6% για τον ιταλικό FTMIB στις 17.802 μονάδες.

«Βουτιά» έως 10% καταγράφει η μετοχή της ολλανδικής ασφαλιστικής Aegon μετά την ανακοίνωση χαμηλότερων του αναμενόμενου προ φόρων κερδών, ενώ απώλειες έως 5,6% καταγράφουν οι μετοχές της Credit Agricole , που ανακοίνωσε πτώση 71% στα κέρδη τριμήνου.

Αντιθέτως, ράλι 8% κάνει η μετοχή της γερμανικής RWE, καθώς τα δικά της αποτελέσματα διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Από το «μέτωπο» των οικονομικών στοιχείων, η Eurostat ανακοίνωσε πως η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,8% τον Μάρτιο, καταγράφοντας πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ νωρίτερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 0,1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, όμως σε ετήσια βάση μειώθηκε κατά 0,2%.

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκιά της, όμως άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να τα μειώσει αργότερα φέτος. 

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ προειδοποίησε και πάλι για το ενδεχόμενο 'βουτιάς' της στερλίνας στην περίπτωση που αποφασιστεί έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο "δείχνουν" τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά περίπου 0,5%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v