Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι για τις ιταλικές τράπεζες

Εντονη ανοδική κίνηση στο ιταλικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες. Οι προσδοκίες για μείωση των βρετανικών επιτοκίων και το ενδεχόμενο η χώρα να αποκτήσει νωρίτερα του αναμενόμενου πρωθυπουργό, στηρίζουν τις ευρωαγορές. Πλησιάζει τις 10.000 μονάδες ο DAX. Ανοδικά τα futures της Wall.

Διευρύνονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στο θέμα των ελλειμμάτων Ισπανίας και Πορτογαλίας, αλλά και τις επιπτώσεις του Brexit.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,96% υψηλότερα στις 335 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού ενισχύεται κατά 1,6% στις 4.332 μονάδες και κατά 1,5% ο DAX της Φρανκφούρτης στις 9.982 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κινείται οριακά χαμηλότερα στις 6.676 μονάδες.

Κέρδη ανω του 3% για τον ιταλικό FTMIB στις 16.720 μονάδες και 1,9% για τον ισπανικό IBEX στις 8.463 μονάδες.

Στην Ιταλία καταγράφεται τραπεζικό ράλι, με τη Unicredit να ενισχύεται 13%, την Monte dei Paschi di Siena να ενισχύεται 4%, την Mediobanca να καταγράφει άνοδο 9% και την Indesa Sanpaolo να καταγράφει κέρδη 8,5%, σε μια εξέλιξη που μένει να διαπιστωθεί αν οφείλεται σε τεχνική αντίδραση ή σε ενδεχόμενες κινήσεις στο Ecofin.

Επιχείρηση ανάκαμψης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, με τις μετοχές των BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank, Deutsche Bank να ενισχύονται έως 2%.

Πηγή είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters πως η Ρώμη στοχεύει σε έγκριση διατάγματος που θα προσφέρει στις ιταλικές τράπεζες κρατική εγγύηση προκειμένου να τις βοηθήσει να ξεφορτωθούν τα "κόκκινα" δάνειά τους μέχρι την αρχή Αυγούστου.

Εξάλλου, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera δήλωσε πως «μια συμφωνία για τις τράπεζες με την Ευρώπη είναι απόλυτα εφικτή, πάντα με σεβασμό στους ισχύοντες κανόνες». Όπως τόνισε, «αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα παράγωγα των ξένων τραπεζών και όχι τόσο τα προβληματικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις ιταλικές τράπεζες».

Εν τω μεταξύ, προοπτική η Βρετανία να αποκτήσει πρωθυπουργό πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για μείωση των βρετανικών επιτοκίων, επίσης παρέχουν στήριξη στις αγορές.

Σε ότι αφορά τα ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν τη διαδικασία κυρώισεων για τα ελλείμματα των δυο χωρών, ανοίγοντας τον δρόμο στην Κομισιόν να προτείνει πιθανά πρόστιμα εντός των επόμενων 20 ημερών.

Το πρωί ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου της Γερμανίας, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 0,2% σε ετήσια βάση και 0,1% σε μηνιαία, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street προοιωνίζονται τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά περίπου 0,5%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v