Κρατούν τα κέρδη οι ευρωαγορές παρά την «έκπληξη» της BoE

Δεν ικανοποίησε τους επενδυτές η BoE, καθώς δεν μείωσε τα επιτόκια. Τον Αύγουστο μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Άλμα για τη στερλίνα. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Ξάφνιασε τους επενδυτές η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκιά της, ωστόσο οι κυριότεροι δείκτες παραμένουν σε θετικό έδαφος, αν και περιορίζονται τα αρχικά τους κέρδη.

Οι επενδυτές προεξοφλούσαν πως η BoE θα μείωνε σήμερα τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, στο 0,25%, ωστόσο η Τράπεζα αποφάσισε να μην τους «ικανοποιήσει», λέγοντας ωστόσο πως θα υπάρχει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της τον Αύγουστο (χωρίς όμως να αναφέρεται στο ακριβές μέγεθος ή την φύση των όποιων μέτρων).

Μετά την ανακοίνωση της απρόσμενης αυτής απόφασης, η στερλίνα κάνει "άλμα" 1,3% στο 1,3308 δολάριο, ενώ κατά 4 μ.β. ενισχύεται η απόδοση του 10ετούς gilt στο 0,79%.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,7% υψηλότερα στις 338 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου "γυρίζει" σε οριακά αρνητικό πεδίο, στις 6.748 μονάδες. Κατά 0,8% ενισχύεται ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.019 μονάδες και κατά 0,5% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.357 μονάδες.

Κέρδη 0,8% για τον ιταλικό δείκτη FTMIB στις 16.668 μονάδες και 0,25% για τον ισπανικό IBEX στις 8.494 μονάδες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να κάνει εικασίες για την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών και πως αν χρειαστεί λύση για τα προβλήματα ρευστότητάς τους, αυτή μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ. 

Εξάλλου, το πρωί ο πρόεδρος της UniCredit δήλωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου, καθώς οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα δεν αναμένεται να είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν την ΕΚΤ.

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο υψηλότερο επίπεδο παραπέμπουν τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που κινούνται περίπου 0,5% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v