Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη και τον Αύγουστο για τον Stoxx 600

Δεύτερος διαδοχικός μήνας ανόδου για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Πτώση στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. "Άλμα" 4,3% για τη μετοχή της Commerzbank. "Βουτιά" 3% για το πετρέλαιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των κρίσιμων στοιχείων απασχόλησης την Παρασκευή στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που τα στοιχεία απασχόλησης είναι ισχυρά τότε, σύμφωνα με αναλυτές, ενδέχεται η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα παραμένει στο προσκήνιο το πρόστιμο μαμούθ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Apple ύψους 13 δισ. ευρώ. Ειδικότερα οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ διέταξαν την Ιρλανδία να ανακτήσει έως και 13 δισ. ευρώ από την Apple λόγω παράνομων φοροαπαλλαγών. Ιρλανδία και Apple έχουν δηλώσει πως θα ασκήσουν έφεση.

Στον τραπεζικό κλάδο, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των Deutsche Bank (+2,7%) και Commerzbank (+4,3%) μετά από δημοσίευμα για ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο ομίλων. Σημειώνεται ότι ο CEO της Deutsche Bank διέψευσε το δημοσίευμα.

Στον αντίποδα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου (-3%) μετά την μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης στα αποθέματα στις ΗΠΑ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν 1,7% τον Ιούλιο ενώ σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 1,5%. Παράλληλα, στη Γαλλία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,3% τον Αύγουστο.

Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 0,2% τον Αύγουστο και η ανεργία τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 10,1%.

Εν τω μεταξύ, χθες η ευρωπαϊκή επιτροπή κεφαλαιαγοράς, στην εξαμηνιαία έκθεσή της, «χτύπησε καμπανάκι» για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών αγορών, κάνοντας λόγο για επιδείνωσή τους λόγω της έντασης των πολιτικών ρίσκων, στα οποία περιλαμβάνεται και η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ.

Σήμερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,35% στις 343 μονάδες, καταγράφοντας ωστόσο κέρδη 0,4% για τον Αύγουστο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,58% στις 6.781 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,61% στις 10.592 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 4.438 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 8.716 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 16.943 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1158 δολ. από 1,1144 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται χαμηλότερα 3% στα 44,94 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1,311 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v