Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με πρωταγωνιστή την Deutsche Bank

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές, με το βλέμμα σε Deutsche Bank, ΗΠΑ και πετρέλαιο. Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο αυτήν την εβδομάδα ο Ντράγκι. Σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά την υποβάθμιση της Τουρκίας.

Βαθύτερα στο "κόκκινο" υποχωρούν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αμερικανική πολιτική σκηνή αλλά και τις εξελίξεις από το μέτωπο του πετρελαίου να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως και η Deutsche Bank. H τελευταία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και παρασύρει συνολικά τον δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών (Stoxx 600 Bank) σε πτώση 2,3%, μια από τις μεγαλύτερες τους τελευταίους μήνες.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες μεταξύ των δυο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ πραγματοποιούν σήμερα ανεπίσημη συνάντηση στο περιθώριο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ στην Αλγερία, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο «παγώματος» της παραγωγής.

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και η τελική ημερομηνία διενέργειας του δημοψηφίσματος στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα Βρυξέλλες και Βερολίνο προκειμένου να τονίσει την ανάγκη δράσης ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Σήμερα θα μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ την Τετάρτη θα μιλήσει σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση Γερμανών βουλευτών.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 1,58% χαμηλότερα στις 339 μονάδες, κατά 1,31% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.819 μονάδες, ενώ απώλειες 1,85% καταγράφει ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.408 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη, τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία του IFO για το επιχειρηματικό κλίμα τον Σεπτέμβριο δεν δείχνουν ικανά να περιορίσουν τις απώλειες του DAX, οι οποίες διευρύνονται στο 1,72% (10.444 μονάδες).  

Ισχυρές πιέσεις για την μετοχή της Deutsche Bank, η οποία καταγράφει απώλειες που πλησιάζουν το 6%, καθώς δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ανέφεραν το Σαββατοκύριακο πως η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης της τράπεζας.  

Πιέσεις στην αγορά της Τουρκίας, μετά την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει σε junk την αξιολόγηση της χώρας. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης κάνει «βουτιά» 3,8%, ενώ η τουρκική λίρα υποχωρεί σε χαμηλό επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v