Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η BoJ στήριξε την άνοδο στις ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με πρωταγωνιστή της ανόδου τον τραπεζικό κλάδο. Υψηλότερα 1,9% ο Stoxx Europe 600 Bank Index. Ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 45 δολ. Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της BoJ.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές εν αναμονή της δημοσιοποίησης των αποφάσεων της Fed.

Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο αρνητικό -0,01%, ενώ ανακοίνωσε ότι θέτει στόχο να οδηγήσει την απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων σε μηδενικά επίπεδα.

«Αρκετοί αναλυτές περίμεναν ότι η BoJ δεν θα λάμβανε καμία δράση. Ωστόσο, η απόφαση να θέσει στόχο για την απόδοση των δεκαετών ομολόγων αποτελεί έκπληξη», τόνισαν στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών.

Οι αποφάσεις της BoJ οδήγησαν σε κέρδη τα ασιατικά χρηματιστήρια (άνοδος 1,9% για τον Nikkei) ενώ ώθησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών και στην Ευρώπη.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ θα υπάρξει συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ έλαβε εντολές να στηρίξει μια συμφωνία που θα σταθεροποιήσει την αγορά πετρελαίου για ένα χρόνο. Παράλληλα την άνοδο του πετρελαίου στήριξε και η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Λίγο πριν το πέρας των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων ο μαύρος χρυσός σημείωνε άνοδο 2,6% στα 45,19 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,43% στις 342 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,06% στις 6.834 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,41% στις 10.436 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 4.409 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,83% στις 8.758 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 16.349 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο τραπεζικός κλάδος με τον δείκτη Stoxx Europe 600 Bank Index να ενισχύεται 1,9%. Αξιόλογη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Banco Popular (+8,9%), Commerzbank (+2,9%) και Unicredit (+3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1144 δολ. από 1,1151 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1% στα 1,330 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v