Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» με οδηγό την Deutsche Bank στις ευρωαγορές

Η πτώση της μετοχής Deutsche Bank σε νέο ιστορικό χαμηλό παρασύρει χαμηλότερα όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Πιέσεις και στον ενεργειακό κλάδο, με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ. «Βουτιά» 4% στην Κωνσταντινούπολη, μετά την υποβάθμιση από τη Moody's. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Η νέα υποχώρηση της μετοχής της Deutsche Bank σε ιστορικό χαμηλό παρασύρει χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Η μετοχή της Deutsche Bank καταγράφει απώλειες έως και 6%, υποχωρώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, λόγω του δημοσιεύματος που ανέφερε πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης της τράπεζας. Εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε πριν από λίγο πως η Deutsche Bank θα λύσει μόνη της τα προβλήματά της, χωρίς τη βοήθεια του Βερολίνου.

Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Banks υποχωρεί κατά 2,5% περίπου, καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις του καλοκαιριού, με τη μετοχή της UniCredit να υποχωρεί κατά 3,9%, της UBI Banca κατά 2,9%, της Commerzbank κατά 2,4%, της Credit Agricole κατά 2,9% και της BNP Paribas κατά 2,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Financial Times, οι απώλειες για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές ξεπερνούν το 43% τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς ο κλάδος έχει δεχθεί πολλαπλά «χτυπήματα», στα οποία περιλαμβάνονται οι ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχουν στην κερδοφορία του τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ, καθώς και οι ανησυχίες για την ευρωστία των ιταλικών τραπεζών.

Πιέσεις δέχεται και ο ενεργειακός κλάδος καθώς οι αναλυτές δεν βλέπουν συμφωνία στον ΟΠΕΚ για «πάγωμα» της παραγωγής πριν τον Νοέμβριο. Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ πραγματοποιούν σήμερα ανεπίσημη συνάντηση στο περιθώριο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ στην Αλγερία, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο «παγώματος» της παραγωγής. Η μετοχή της Total υποχωρεί κατά 2,2% και της Royal Dutch Shell κατά 1,97%.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 1,43% χαμηλότερα στις 340 μονάδες, κατά 1,26% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.822 μονάδες, ενώ απώλειες 1,75% καταγράφει ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.410 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία του IFO για το επιχειρηματικό κλίμα τον Σεπτέμβριο δεν δείχνουν ικανά να περιορίσουν τις απώλειες του DAX, οι οποίες ξεπέρασαν και το 1,7% νωρίτερα. Αυτή την ώρα, ο δείκτης υποχωρεί κατά 1,5% στις 10.470 μονάδες.

Την ίδια ώρα, απώλειες περίπου 4% καταγράφει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τη λίρα να κινείται σε χαμηλό τουλάχιστον επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου, μετά την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο και στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς σήμερα στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ Τραμπ-Κλίντον, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και η τελική ημερομηνία διενέργειας του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα Βρυξέλλες και Βερολίνο, προκειμένου να τονίσει την ανάγκη δράσης ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Σήμερα θα μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ την Τετάρτη θα μιλήσει σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση Γερμανών βουλευτών.

Πτωτικό ξεκίνημα της Wall Street προοιωνίζονται τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που υποχωρούν κατά 0,5%-0,6%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v