Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Deutsche Bank «βούλιαξε» τις ευρωαγορές

Τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές Ιουλίου σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. "Βουτιά" 7,3% για την Deutsche Bank. Στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο μετά το Junk της Moody's. Άνοδος 3,3% για το πετρέλαιο.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά τη «βουτιά» της μετοχής της Deutsche Bank, εν αναμονή πολιτικών (κυρίως) εξελίξεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο τραπεζικό κλάδο με την Deutsche Bank να καταγράφει «βουτιά» 7,3% μετά από δημοσιεύματα ότι η Μέρκελ τάχθηκε κατά οποιασδήποτε κρατικής βοήθειας στην τράπεζα.

Επιπλέον, βαρύτητα δόθηκε στη δήλωση του Μάριου Ντράγκι ότι «η ανάκαμψη στην ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί με ήπιο και σταθερό ρυθμό, αλλά με ελαφρώς μικρότερο momentum».

Από πλευράς πολιτικών εξελίξεων, σήμερα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τηλεοπτικό debate ανάμεσα σε Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσει να δίνουν μικρό προβάδισμα στην Κλίντον.

Παράλληλα, στην Ιταλία αναμένεται ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι να ανακοινώσει την οριστική ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση.

Επιπλέον, προβλημάτισαν τα εκλογικά αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας καθώς δεν υπήρξε σημαντική μετατόπιση στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων.

Στον αντίποδα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία. Ειδικότερα, ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε στις 109,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι 106,4 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η άτυπη συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ όπου αναμένεται να συζητηθεί το «πάγωμα» της παραγωγής. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Αλγερίας, «η συνάντηση δεν θα ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο αποτέλεσμα». Ωστόσο οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί. Ο μαύρος χρυσός ενισχύεται 3,3% στα 45,97 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,55% στις 340 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,32% στις 6.818 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX «βούλιαξε» 2,19% στις 10.393 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,8% στις 4.407 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,27% στις 8.711 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,58% στις 16.192 μονάδες.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στην αγορά της Τουρκίας, μετά την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει σε junk την αξιολόγηση της χώρας. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έκανε «βουτιά» 3,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1253 δολ. από 1,1228 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1,344 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v