Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές

Πιέσεις στον κλάδο των αερομεταφορών μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη της EasyJet. Συνεχίζει ανοδικά η Deutsche Bank. Εν αναμονή των κινήσεων της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων οι επενδυτές. Νέο "καμπανάκι" για την Πορτογαλία από DBRS. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Σε αρνητικό πεδίο «γύρισαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο των αερομεταφορών να δέχεται πιέσεις μετά την προειδοποίηση της EasyJet για τα κέρδη της, ενώ αντιθέτως ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει υψηλότερα.

Η μετοχή της EasyJet υποχωρεί κατά 6,4% περίπου, μετά την πρόβλεψή της για πτώση των κερδών της στο σύνολο της χρήσης έως και κατά 29%, λόγω της μείωσης των κρατήσεων στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και της «βουτιάς» της στερλίνας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

Στον αντίποδα, η Deutsche Bank ενισχύεται κατά 0,75%, καθώς πηγές από το Βερολίνο υποστηρίζουν πως η γερμανική κυβέρνηση προχωρά διακριτικά σε διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές ώστε να κλείσει γρήγορα το θέμα της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.

Οι επενδυτές περιμένουν και τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ, μετά τις πληροφορίες στον Τύπο για πιθανή περιστολή των αγορών ομολόγων από την τράπεζα πριν τη λήξη του προγράμματος. Η ΕΚΤ διέψευσε πως υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις.

Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, ο Μάριο Ντράγκι είχε πει πως η κεντρική τράπεζα θα επανεξετάσει το πρόγραμμα ώστε να διασφαλίσει ότι υπάρχουν αρκετά ομόλογα προς αγορά.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής οικονομολόγος της DBRS δήλωσε πως η Πορτογαλία είναι «κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο» υψηλού χρέους, χαμηλής ανάπτυξης και στασιμότητας στις μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την μεσοπρόθεσμη προοπτική της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η DBRS –ο μόνος από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που εξακολουθεί να αξιολογεί με επενδυτική βαθμίδα την Πορτογαλία- θα ανακοινώσει την απόφασή της για υποβάθμιση ή όχι της χώρας στις 21 Οκτωβρίου.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,28% χαμηλότερα στις 343 μονάδες, κατά 0,25% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.015 μονάδες, κατά 0,36% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.473 μονάδες και κατά 0,34% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.550 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 0,32% ο ιταλικός FTMIB στις 16.423 μονάδες, κατά 0,3% ο ισπανικός IBEX στις 8.753 μονάδες και κατά 0,62% ο πορτογαλικός PSI στις 4.545 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που υποχωρούν κατά 0,15-0,2%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v