Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή επικράτηση των πωλητών στις ευρωαγορές

Με πτώση μικρότερη της μονάδας ή μόλις 0,07% έκλεισε ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600. Απώλειες για τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο. Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ."Βουτιά" για τον χρυσό, κάτω από τα 1.200 δολ./oz.

Μικρή πτώση σημείωσαν οι ευρωαγορές παρά τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία και την αρχική ώθηση από τα χθεσινά ιστορικά υψηλά της Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη και οι τρεις δείκτες κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ με τον Dow Jones να ξεπερνά τις 19.000 μονάδες και ο S&P τις 2.200 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους επεκτάθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα ο προκαταρκτικός δείκτης PMI του IHS Markit διαμορφώθηκε στο 54,1 τον Νοέμβριο από 53,3 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις της για υιοθέτηση των παγκόσμιων κανόνων για τις τράπεζες, αλλά με κάποιες αλλαγές που λαμβάνουν υπ' όψιν τις ιδιαιτερότητες του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Επίσης, πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters ανέφεραν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναζητά τρόπους ώστε να αποτραπεί το «πάγωμα» των αγορών ομολόγων, εξετάζοντας μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους όρους δανεισμού ομολόγων.

Στο μεταξύ πιέσεις ασκούνται στην τιμή του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ θα κληθεί στις 30 Νοεμβρίου να αποφασίσει μείωση της παραγωγής κατά 4% με 4,5% για κάθε μέλος του. Ωστόσο έντονος προβληματισμός επικρατεί για την στάση που θα τηρήσει το Ιράν. Επιπλέον, νωρίτερα ανακοινώθηκε μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 0,2% στα 47,96 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα ισχυρές πιέσεις ασκούνται στο ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,0559 από 1,0627 την προηγούμενη μέρα.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,07% στις 340 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,03% στις 6.817 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,48% στις 10.662 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 4.529 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,28% στις 8.627 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με οριακά κέρδη 0,07% στις 16.532 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο. Για άλλη μια φορά οι ιταλικές τράπεζες πρωταγωνίστησαν στις απώλειες ενόψει της αβεβαιότητας που προκαλεί το δημοψήφισμα . Οι μετοχές των Unicredit και Mediobanca υποχώρησαν 0.5% και 1,5% αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει «βουτιά» 1,9% στα 1,188 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v