Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο ιταλικό δημοψήφισμα

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια εν αναμονή του ιταλικού δημοψηφίσματος. Εβδομαδιαία κέρδη 1% για τον Stoxx 600. Παραμένει σε ανοδική τροχιά η τιμή του πετρελαίου.

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος την Κυριακή στην Ιταλία.

Oι επενδυτές ανησυχούν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και να περιπλέξει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών.

Επιπλέον, χθες ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ, επιφυλακτικά ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου (WTI) μετά από διήμερη άνοδο σχεδόν 13% καθώς οι επενδυτές αναμένουν από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να εφαρμόσουν τη συμφωνία, μειώνοντας την ημερήσια παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια. Ο μαύρος χρυσός ενισχύεται 0,5% στα 51,35 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τα καλά στοιχεία απασχόλησης τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,44% στις 339 μονάδες. Στην εβδομάδα ο δείκτης σημείωσε απώλειες 1%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,33% στις 6.730 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στις 10.513 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,7% στις 4.528 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,72% στις 8.607 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με οριακές απώλειες 0,07% στις 17.086 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,8% στα 1.178 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v