Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν τρόμαξαν από το «όχι» οι ευρωαγορές

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος -ιδιαίτερα η Monte dei Paschi- μετά το "όχι" των Ιταλών στο δημοψήφισμα. Ανοδικά όλες οι αγορές, ακόμα και η Ιταλική. Περιορίζονται οι απώλειες για το ευρώ. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Ψύχραιμη η αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα και την παραίτησή του, καθώς το «όχι» είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί. Έτσι, παρά τις μικρές αρχικές απώλειες, όλοι οι δείκτες -ακόμα και ο Ιταλικός- γύρισαν τελικά σε θετικό έδαφος, με τη Γερμανία μάλιστα να εμφανίζει σημαντικά κέρδη.

Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και για τις επιτπώσεις που θα έχει η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στο εύθραυστο τραπεζικό σύστημα.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, και ιδιαίτερα η Monte dei Paschi di Siena, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω το σχέδιο διάσωσης της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας. Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, η ιταλική UniCredit βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για πώληση της Pioneer στη γαλλική Amundi.

Σημειώνεται πως σήμερα και αύριο συνεδριάζουν το Eurogroup και το Ecofin, ωστόσο ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν θα απουσιάζει.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,05% στις 342 μονάδες, κατά 0,37% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.755 μονάδες, κατά 1,3% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.587 μονάδες, ενώ κέρδη 1,7% καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, στις 10.687 μονάδες. Οριακή υποχώρηση για τον ιταλικό FTMIB στις 17.082 μονάδες, που έφτασε να ενισχύεται πάνω από 1% μετά τις αρχικές απώλειες 2%.

Σε θετικό έδαφος γύρισε ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτη, που ενισχύεται κατά 0,73%, ενώ ο ιταλικός επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 2,84%. 

Στο -1,7% η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena, μετά την αρχική "βουτιά" κατά 6% και το προσωρινό "γύρισμα" σε θετικό έδαφος.

Περιορίζονται οι απώλειες για το ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο αυτήν την ώρα υποχωρεί κατά 0,32% στα 1,0637 δολάρια, έχοντας νωρίτερα κάνει "βουτιά" 1,4% σε χαμηλό σχεδόν δυο ετών.

Κάτω από το 2% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, στο 1,97% αυτήν την ώρα.

Εν τω μεταξύ, τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Markit για τον PMI της ευρωζώνης, έδειξαν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους. Ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στο 53,9 τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από το αρχικώς εκτιμώμενο 54,1, αλλά υψηλότερα από το 53,3 του Οκτωβρίου. 

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά περίπου 0,5%

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v