Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στο ιταλικό χρηματιστήριο

Με «άλμα» άνω του 4% έκλεισε το χρηματιστήριο στο Μιλάνο. Εντυπωσιακές αποδόσεις από τις ιταλικές τραπεζικές μετοχές. Σε θετικό έδαφος και τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με τις εντυπώσεις να κλέβει το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος (+8,9%) με την μετοχή της Mediobanca να εκτοξεύεται 10%, της Unione di Banche 9,7% και της Banco Popolare Societa Cooperativa 9%.

Αν και καταλαγιάζουν οι ανησυχίες για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συμφώνησε να καθυστερήσει την παραίτησή του μέχρις ότου εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2017 από τη Γερουσία, ωστόσο παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο και ιδιαίτερα για την Banca Monte dei Paschi di Siena (+1,8%).

Σύμφωνα με το Reuters η τράπεζα εξετάζει προληπτική ανακεφαλαιοποίηση για να γλυτώσει ενεργοποίηση του bail-in ενώ παράλληλα υπάρχουν έτοιμα μέτρα για κρατική στήριξη τα οποία θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Στο μεταξύ πιέσεις ασκούνται στην τιμή του πετρελαίου για πρώτη φορά μετά την συμφωνία των χωρών μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 2% στα 50,74 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,89% στις 344 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,49% στις 6.779 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,85% στις 10.775 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 4.631 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 2,64% στις 8.893 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με «άλμα» 4,15% στις 17.757 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.170 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v