Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Στις εξελίξεις στην Monte dei Paschi di Siena στραμμένη η προσοχή των επενδυτών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αποφάσιες της ΕΚΤ για το QE την Πέμπτη. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall Street.

Ήπιες κινήσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς καταλαγιάζουν οι ανησυχίες για πολιτική αστάθεια μετά το ιταλικό δημοψήφισμα, ενώ οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συμφώνησε να καθυστερήσει την παραίτησή του μέχρις ότου εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2017 από τη Γερουσία, περιορίζοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα.

Πριν από λίγο, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, προέβλεψε πως μπορεί να διενεργηθούν εκλογές ακόμα και τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, τα ρίσκα για το τραπεζικό σύστημα της χώρας παραμένουν. Χθες οι FT ανέφεραν πως η Banca Monte dei Paschi di Siena έχει ειδοποιηθεί να προετοιμάζεται για κρατική διάσωση, ενώ προ ολίγου πηγές ανέφεραν στο Reuters πως η τράπεζα εξετάζει προληπτική ανακεφαλαιοποίηση για να γλιτώσει την ενεργοποίηση του bail-in και πως υπάρχουν έτοιμα μέτρα για κρατική στήριξη, η εφαρμογή των οποίων όμως θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα, το MarketWatch μεταδίδει ότι στελέχη της διοίκησης της τράπεζας θα έχουν σήμερα επαφές με τον SSM για να συζητήσουν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της Monte dei Paschi υποχωρεί κατά 2,89%.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει την Πέμπτη παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ κατά τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε αύξηση 4,9% των βιομηχανικών παραγγελιών τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επίσης, ανακοινώθηκαν τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου της ευρωζώνης, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,54% στις 343 μονάδες, κατά 0,23% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.764 μονάδες, κατά 0,5% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.597 μονάδες και κατά 0,37% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.725 μονάδες. Ισχυρότερη η άνοδος στην Ιταλία, με τον δείκτη FTMIB να καταγράφει άνοδο έως 1,5%, ωστόσο οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών περιορίζουν την άνοδο στο 0,8% αυτήν την ώρα, στις 17.192 μονάδες.

Σταθεροποιητικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Λίγο χαμηλότερα κινείται το ευρώ, στα 1,0735 δολάρια, μετά το χθεσινό ξεπούλημα, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί στο 1,94%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v