Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στις ευρωαγορές

Σε υψηλό Σεπτεμβρίου έκλεισε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Κέρδη 2% για το γερμανικό και ιταλικό χρηματιστήριο. Ισχυρή άνοδος για τις τράπεζες. «Άλμα» 10,8% για τη Monte dei Paschi. Στο επίκεντρο η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Οι αναλυτές αναμένουν από τον Μάριο Ντράγκι να ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά έξι μήνες προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Πρωταγωνιστές και της σημερινής ανόδου ήταν οι τράπεζες με την μετοχή της  Monte dei Paschi να σημειώνει «άλμα» 10,8% και της Credit Suisse 7,4%.

Γενικότερα ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε 2,4% και ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος 4,5%.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η ιταλική εφημερίδα La Stampa, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ανέφερε πως η Ιταλία αναμένεται να ζητήσει από τον ESM δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό της τομέα. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε την πληροφορία.

Επιπλέον, βαριά πρόστιμα ύψους 485 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Κομισιόν σε JP Morgan, HSBC και Credit Agricole για την υπόθεση χειραγώγησης των επιτοκίων.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο,  η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο στη Γερμανία αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και 1,2% σε ετήσια βάση.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκούνται στην τιμή του πετρελαίου για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 1,5% στα 50,18 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,9% στις 347 μονάδες, σε υψηλό αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1,81% στις 6.902 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,96% στις 10.986 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,36% στις 4.694 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,75% στις 8.960 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 2,1% στις 18.130 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,8% στα 1.179 δολ./oz.

Παράλληλα, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,0760 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v