Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα στην Monte dei Paschi οι ευρωαγορές

Δεν κατάφερε να βρει επενδυτές για τις νέες μετοχές της η Monte dei Paschi, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά την κρατική διάσωση. Έντονη μεταβλητότητα για τη μετοχή. Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις η Johnson & Johnson για εξαγορά της Actelion. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall Street.

Στην Ιταλία και την αναμενόμενη –ακόμα και σήμερα- επίσημη ανακοίνωση κρατικής διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena, στραμμένη η προσοχή των επενδυτών.

Η προβληματική ιταλική τράπεζα παραδέχθηκε πως δεν κατάφερε να βρει βασικό επενδυτή για τις νέες μετοχές της, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο σημειώνει πως η εξέλιξη αυτή αποθάρρυνε άλλους θεσμικούς επενδυτές από το να στηρίξουν αυτό το κομμάτι του σχεδίου διάσωσης ύψους 5 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, όμως, θετική είδηση αποτέλεσε το γεγονός ότι τα χρήματα που αντλήθηκαν από το swap ομολόγων ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, και ανήλθαν σε 2,06 δισ. ευρώ.

H ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ανέφερε πως η κρατική διάσωση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και πως θα χρειαστούν δυο ή τρεις μήνες, ενώ το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα παραμείνει αμετάβλητο στα 5 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της τράπεζας εμφανίζει εντονότατη μεταβλητότητα. Άργησε να ανοίξει, με το άνοιγμα αποφασίστηκε αναστολή διαπραγμάτευσης, στη συνέχεια, όταν αποφασίστηκε άρση αναστολής, έφτασε να καταγράφει πτώση 7%, μετά άνοδο άνω από 3%, ενώ αυτήν την ώρα σταθεροποιείται στα 16,3 ευρώ. Σημειώνεται πως έναν χρόνο πριν, την ίδια ημέρα, η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύονταν στα 120,70 ευρώ...

Εν τω μεταξύ, κινητικότητα παρατηρείται στον φαρμακευτικό κλάδο, με την Actelion και την Johnson & Johnson να εισέρχονται επισήμως σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για εξαγορά της πρώτης από την δεύτερη. Σημειώνεται πως αυτήν την εβδομάδα κυκλοφορούσαν φήμες πως πιθανός «μνηστήρας» είναι και η γαλλική Sanofi.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,27% στις 359 μονάδες, κατά 0,1% ο FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.035 μονάδες, κατά 0,1% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.826 μονάδες και κατά 0,1% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.457 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTMIB ενισχύεται κατά 0,36% στις 19.284 μονάδες.
 
Άνοιγμα της Wall Street με οριακές διακυμάνσεις δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v