Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με οριακές απώλειες έκλεισε ο Stoxx 600. Ισχυρές πιέσεις στις ιταλικές και ισπανικές τραπεζικές μετοχές. "Βουτιά" 12% για τη Monte dei Paschi. Ανακάμπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Πτώση κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τραπεζικό κλάδο, στον απόηχο των τρομοκρατικών ενεργειών σε Γερμανία και Τουρκία.

Ειδικότερα, οι γερμανικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον οδηγό του φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Αντίστοιχα, στην Τουρκία οι αρχές έχουν συλλάβει έξι άτομα σε σχέση με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη από τον Τούρκο αστυνομικό.

Στο μεταξύ, η Monte dei Paschi φέρεται να συγκέντρωσε 500 εκατ. ευρώ μετά την «εθελοντική» συμμετοχή στην μετατροπή ομολογιών σε μετοχές. Σημειώνεται ότι συνολικά η τράπεζα χρειάζεται 5 δισ. ευρώ πριν το τέλος του χρόνου.

Επιπλέον, σήμερα η τράπεζα προειδοποίησε πως η καθαρή θέση της, που αυτή τη στιγμή είναι 10,6 δισ. ευρώ, θα γίνει αρνητική μετά από τέσσερις μήνες, αγγίζοντας τα -740 εκατ. ευρώ μέσα σε 12 μήνες.

Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση έλαβε το "πράσινο φως" από Άνω και Κάτω Βουλή για να δανειστεί έως 20 δισ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει τις τράπεζες.

Η μετοχή της Monte dei Paschi «βούλιαξε» 12%.

Παράλληλα, σημαντικές πιέσεις και για τις ισπανικές τράπεζες, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι δανειολήπτες που πλήρωσαν υπερβολικούς τόκους για στεγαστικά δάνεια πριν την ισπανική απόφαση του Μαΐου 2013 για τα επωνομαζόμενα "mortgage floors" έχουν δικαίωμα επιστροφής από τις τράπεζές τους.

Ενδεικτικά οι ισπανικές τράπεζες Banco Popular Espanol και CaixaBank υποχώρησαν 5,8% και 0,8% αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, πτώση σημειώνει η τιμή του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός κινείται χαμηλότερα 0,4% στα 53,09 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,21% στις 360 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση μόλις 0,04% στις 7.041 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,03% στις 11.468 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 4.833 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,38% στις 9.371 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 19.215 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανακάμπτει 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0432 από 1,0388 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v