Τα macro στήριξαν την άνοδο στις ευρωαγορές

Μικρή άνοδο σημείωσαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακή πτώση για τον γερμανικό δείκτη DAX 30. Ενισχύεται το ευρώ.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωαγορές (εξαίρεση η Γερμανία) μετά τα καλά οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η οικονομία της ευρωζώνης βγήκε πιο ισχυρή από το τρίτο τρίμηνο, με την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων να ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδά από το Μάιο, εμφανίζοντας μία από τις μεγαλύτερες ανόδους των τελευταίων έξι ετών.

Επιπλέον, ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας εμφάνισε το Σεπτέμβριο τον πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, όπως κατέδειξαν σημερινά στοιχεία της Markit. Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη της ισχύος της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο PMI της Markit για τη γερμανική μεταποίησης ενισχύθηκε σε 60,6 αυτό το μήνα, από 59,3 τον προηγούμενο. Η μέτρηση ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για 59.

Στο μεταξύ, επανήλθαν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας και την απειλή Τραμπ για «ολοκληρωτική καταστροφή», ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ψυχικά διαταραγμένο». Επιπλέον ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα ενδέχεται να κάνει άλλη μια πυρηνική δοκιμή (πρωτοφανής κλίμακας) στον Ειρηνικό.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε σε σημερινή της ομιλία στη Φλωρεντία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει μια μεταβατική περίοδο δύο ετών για την εφαρμογή της συμφωνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κα. Μέι παραδέχθηκε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έγιναν όταν ήταν μέλος της Ε.Ε.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,09% στις 383 μονάδες. Στην εβδομάδα ο δείκτης κέρδισε 0,65%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,64% στις 7.310 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,06% στις 12.592 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 5.281 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,08% στις 10.305 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 22.530 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται οριακά 0,1% στα 50,64 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.298 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1970 από 1,1940 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v