Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον FTSE 100

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πτώση για τους δείκτες σε Παρίσι και Μιλάνο. Σχεδόν αμετάβλητος ο IBEX 30. Υποχωρούν πετρέλαιο και ευρώ.

Οριακή άνοδο σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετά τα καλά οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο απ’ όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Ειδικότερα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 3,8% σε σχέση με πέρυσι. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις 0,5%.

Στο μεταξύ, ο Πέτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκρινε την Τετάρτη ότι θα ωφελούσε περισσότερο την οικονομία το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να παραταθεί για μεγαλύτερο παρά για μικρό χρονικό διάστημα, λίγες εβδομάδες πριν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφασίσει αν θα παρατείνει τις αγορές ομολόγων και αξιόγραφων στις οποίες προχωρά.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έδωσε διορία οχτώ ημερών προκειμένου οι Καταλανοί να αποσύρουν το αίτημα για ανεξαρτησία. Σε περίπτωση που αρνηθούν τότε ο Ραχόι θα καταργήσει την πολιτική αυτονομία της περιοχής.

Παράλληλα, "σε πολιτικό αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις για το 'Brexit', χωρίς να έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος κατά τον πέμπτο γύρο των συζητήσεων", σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες που επικαλούνται οι Financial Times. Οι εξελίξεις αυξάνουν τις πιθανότητες μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από το Μπλοκ, αφού στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά 0,03% στις 390 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό σημειώνοντας άνοδο 0,3% στις 7.556 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,09% στις 12.982 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 5.360 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,02% στις 10.275 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,68% στις 22.398 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,7% στα 50,46 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.295 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1845 από 1,1858 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v