Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα στην Καταλονία οι ευρωαγορές

Στις σημερινές ανακοινώσεις του ηγέτη της Καταλονίας αλλά και στην εξέλιξη της "κόντρας" ΗΠΑ-Τουρκίας, στραμμένη σήμερα η προσοχή των επενδυτών. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Επιφυλακτικές κινήσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποψινές ανακοινώσεις του ηγέτη της Καταλονίας.

Οι επιπτώσεις του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία έχουν ήδη γίνει εμφανείς στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, με το Λαϊκό Κόμμα να προειδοποιεί τον ηγέτη της Καταλονίας πως μπορεί να φυλακιστεί αν προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής σήμερα.

Το επιχειρηματικό κλίμα έχει επηρεαστεί ήδη, με αρκετές εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους από την Καταλονία, ενώ δεν είναι λίγοι και οι καταθέτες που μεταφέρουν τα χρήματά τους σε νέους λογαριασμούς εκτός Καταλονίας.

Εν τω μεταξύ, τεταμένο παραμένει το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, μετά την αμοιβαία αναστολή έκδοσης βίζας στον απόηχο της σύλληψης Τούρκου διπλωματικού υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης επέστρεψε, όμως, σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας άνοδο 1,3% αυτήν την ώρα, ενώ , ενώ η τουρκική λίρα ενισχύεται στα 3,6832 δολάρια.

Στα ενδιαφέροντα, η πρόταση που κατέθεσε χθες η Γερμανία για τον ESM, στην οποία αναφέρει πως το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης θα πρέπει να έχει ρόλο στην εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και να διαχειρίζεται αυτόματες αναδιαρθρώσεις χρεών των κρατών μελών που ζητούν στήριξη.

Επίσης, οι δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ, Sabine Lautenschlaeger, η οποία υποστήριξε πως το Ταμείο θα πρέπει να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του από το 2018, με απώτερο στόχο τον τερματισμό του. υπενθυμίζεται πως η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο Αυγούστου της Γερμανίας, με τις εξαγωγές να καταγράφουν άνοδο 3,1%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,1% στις 389 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,17% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.520 μονάδες, αμετάβλητος στις 5.361 μονάδες ο δείκτης CAC του Παρισιού, χαμηλότερα κατά 0,16% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.956 μονάδες και κατά 0,9% ο ισπανικός IBEX τις 10.144 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά περίπου 0,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v