Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές-Πτώση 3,5% στην Κωνσταντινούπολη

Κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης ΗΠΑ-Τουρκίας, με αμοιβαία αναστολή εκδόσεων βίζα. Πτώση 3,5% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Συνεχίζεται η «έξοδος» εταιρειών από την Καταλονία. Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Β. Κορέα. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Επιφυλακτικές κινήσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, στη διπλωματική «κόντρα» ΗΠΑ-Τουρκίας, στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, στις εξελίξεις στη Β. Κορέα, αλλά και στο σημερινό Eurogroup –από το οποίο θα απουσιάζει το θέμα της Ελλάδας.

Στην Ισπανία, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, τη Βαρκελώνη, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά του κινήματος της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία, ενώ εταιρείες μεταφέρουν τις έδρες τους από την Καταλονία. Ο ηγέτης της Καταλονίας δηλώνει αποφασισμένος για την απόσχιση, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας τονίζει πως η χώρα δεν θα διχαστεί και θα διατηρηθεί η εθνική ενότητα.

Εν τω μεταξύ, κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, με την Ουάσινγκτον να ανακοινώνει πως η πρεσβεία και τα προξενεία της στην Τουρκία σταματούν να εκδίδουν νέες βίζες, μετά τη σύλληψη και δεύτερου διπλωματικού υπαλλήλου για υποτιθέμενες σχέσεις του με τον κίνημα του Φετουλά Γκιουλέν. Η Άγκυρα «απάντησε» και αυτή με αναστολή έκδοσης βίζας.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν εντονότατες πιέσεις στην τουρκική λίρα, που έφτασε να κάνει «βουτιά» έως και 6,6%, αν και τώρα οι απώλειες περιορίζονται περίπου στο 2%. Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφει απώλειες περίπου 3,5%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία και τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει πως «μόνο ένα πράγμα θα έχει αποτέλεσμα με τη Β. Κορέα».

Στα ενδιαφέρονται και οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα της εξόδου της χώρας από την Ευρώπη, οι οποίες συνεχίζονται αυτήν την εβδομάδα. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σε ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναμένεται να πει σήμερα πως «η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των Ευρωπαίων».

Εξάλλου, σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο –η τελευταία συνεδρίαση στην οποία θα συμμετέχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σημείωνε πως οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι καλά προετοιμασμένες για απότομες αλλαγές στα επιτόκια.

Νωρίτερα, το Γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες Αυγούστου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2,6%, ποσοστό πολύ υψηλότερο του αναμενόμενου, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2011.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,14% υψηλότερα στις 390 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,24% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.504 μονάδες, στις 5.355 μονάδες σταθεροποιείται ο δείκτης CAC του Παρισιού, οριακά χαμηλότερα ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.951 μονάδες, ενώ άνοδο 0,54% σημειώνει ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 10.240 μονάδες.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ οι τράπεζες είναι σήμερα κλειστές, όπως και η αγορά ομολόγων, λόγω του εορτασμού της Ημέρας του Κολόμβου, ωστόσο η Wall Street θα λειτουργήσει κανονικά. Τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα της χρηματιστηριακής συνεδρίασης στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v