Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές- «Βουτιά» 2,7% στην Κωνσταντινούπολη

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μαδρίτη. Πτώση 2,7% στην Κωνσταντινούπολη. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ. Ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου.

Κέρδη σημείωσαν οι ευρωαγορές αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Καταλονία.

Η πολιτική αστάθεια στην Ισπανία συνεχίζεται με δεκάδες χιλιάδες Καταλανούς να διαδηλώνουν την Κυριακή κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής. Επιπλέον δύο ακόμα εταιρείες, οι Colonial και Abertis φέρονται έτοιμες να μετακινήσουν την έδρα τους εκτός της Καταλονίας προκειμένου σε περίπτωση απόσχισης να παραμείνουν εντός Ε.Ε.

Επιπλέον εντός της εβδομάδας ξεκινά ο πέμπτος κύκλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit.

Παράλληλα, κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει πως η πρεσβεία και τα προξενεία της στην Τουρκία σταματούν να εκδίδουν νέες βίζες, μετά τη σύλληψη και δεύτερου διπλωματικού υπαλλήλου για υποτιθέμενες σχέσεις του με τον κίνημα του Φετουλά Γκιουλέν. Η Άγκυρα «απάντησε» και αυτή με αναστολή έκδοσης βίζας.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, τo επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Οκτώβριο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 10 ετών. Όπως μεταδίδει το Reuters, "ο δείκτης της Sentix αυξήθηκε στις 29,7 μονάδες, από 28,2 το Σεπτέμβριο. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τις 28,5 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στη Γερμανία, μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομίας της Χώρας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, μετά την υποχώρησή της κατά 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,19% στις 390 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,2% στις 7.507 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,16% στις 12.976 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 5.368 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,50% στις 10.236 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 22.476 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης «βούλιαξε» 2,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 49,44 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,7% στα 1.283 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1743 από 1,1732 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v