Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Τα θετικά στοιχεία για την οικονομία Ευρώπης και ΗΠΑ αντίβαρο στην πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία. Σε Παρίσι και Άμστερνταμ μεταφέρονται οι έδρες της ΕΒΑ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ήπια άνοδος για το ευρώ. Υψηλότερα τα futures της Wall.

Προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη στην ισχύ της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας συμβάλει στην άμβλυνση των πιέσεων που προκαλεί το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ πως θα προτιμούσε να πάει σε εκλογές παρά να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η καγκελάριος σε συνέντευξή της χθες, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων την Κυριακή για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, δήλωσε πως προτιμά νέες εκλογές από μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ωστόσο ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο οποίος έχει και την εξουσία να κηρύσσει εκλογές, δήλωσε πως τα πολιτικά κόμματα οφείλουν στους ψηφοφόρους να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Αν και είναι απίθανο το πολιτικό αδιέξοδο να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα πρόβλημα στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ωστόσο δημιουργεί μια επιπλέον πολιτική αβεβαιότητα στην ευρωζώνη, που ήδη περνά δύσκολους καιρούς. 

Εν τω μεταξύ, καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες για το Brexit, οι Ευρωπαίοι υπουργοί επέλεξαν χθες το Παρίσι και το Άμστερνταμ ως τις νέες έδρες για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αντίστοιχα. Οι δυο αυτοί φορείς θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Λονδίνο, λόγω της απόφασης της Βρετανίας να τερματίσει τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

Από το εταιρικό «μέτωπο», σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα μεταξύ άλλων οι Enel, Easyjet και Kingfisher.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,3% στις 387 μονάδες, κατά 0,18% ο δείκτης FTSE στις 7.401 μονάδες, κατά 0,4% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.363 μονάδες και κατά 0,45% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 13.118 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά περίπου 0,2%.

Το ευρώ ενισχύεται ελαφρώς έναντι του δολαρίου στα 1,1738 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v