Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μικρή πτώση για τον ισπανικό δείκτη IBEX 30. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό. Προσπάθεια ανάκαμψης για το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές παρά την πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία.

Ειδικότερα, η Γερμανία ενδεχομένως να οδηγηθεί σε νέες εκλογές καθώς δεν κατάφερε να συγκροτηθεί κυβέρνησης συνεργασίας. Η Μέρκελ δήλωσε την Δευτέρα ότι θα προτιμούσε μια νέα εκλογική αναμέτρηση από τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. Ωστόσο ο πρόεδρος της Γερμανίας Steinmeier, υποστήριξε ότι τα κόμματα έχουν την υποχρέωση απέναντι στους ψηφοφόρους τους να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί επέλεξαν το Παρίσι και το Άμστερνταμ σαν έδρα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) και της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Αρχής (EMA) αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι οι δύο Οργανισμοί μεταφέρονται από το Λονδίνο μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Στο εταιρικό μέτωπο, η βρετανική Compass Group ανακοίνωσε αύξηση 18% στα προ φόρων κέρδη για το έτος με ώθηση από τις δραστηριότητές στη Βόρεια Αμερική. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,56 δις. στερλίνες και τα έσοδα ανήλθαν στα 22,60 δις. στερλίνες.

Στον αντίποδα, η Easyjet γνωστοποίησε πτώση 24% στα καθαρά κέρδη στο έτος και συγκεκριμένα στα 325 εκατ. στερλίνες έναντι 427 εκατ. πέρυσι.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, "οι Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές αποφάσισαν να δώσουν στις μεγάλες Τράπεζες της Ευρωζώνης προθεσμία ως και τεσσάρων ετών, για να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους 'μαξιλάρια', θέτοντας δεσμευτικές απαιτήσεις που κάποιες Τράπεζες θα δυσκολευτούν να πετύχουν. Με βάση τους νέους κανόνες, οι Τράπεζες της Ευρωζώνης καλούνται να εκδώσουν νέα ομόλογα, που θα διαγραφούν, ή θα γίνει 'bail in', ώστε να απορροφήσουν τις ζημίες σε περίπτωση προβλημάτων για τα Ιδρύματα. Αυτά τα κεφαλαιακά 'μαξιλάρια' δεν είχαν προσδιοριστεί ως τώρα, δίνοντας στις Τράπεζες περισσότερο χρόνο για να καλύψουν τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης, που εκτιμώνται μεταξύ 186 και 276 δισ. ευρώ, ένα δύσκολο έργο για έναν κλάδο που έχει πληγεί από μείωση εμπιστοσύνης, μετά τη δαπάνη εκατοντάδων δισ. ευρώ από τις Κυβερνήσεις για τις διασώσεις Τραπεζών κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη".

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,44% στις 388 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 7.411 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,83% στις 13.167 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 5.366 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,32% στις 9.993 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,62% στις 22.326 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,6% στα 56,75 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.282 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1745 από 1,1732 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v