Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Βγήκαν τα stress tests για τις Βρετανικές τράπεζες. Κατά 15% μειώνει το δίκτυό της η Societe Generale. Οριακές διακυμάνσεις στα futures της Wall Street.

Επιφυλακτικές κινήσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη προσοχή των επενδυτών στραμμένη στη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ, τα σχόλια του επόμενου προέδρου της Fed, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ, η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει φορολογικό νομοσχέδιο την Πέμπτη, ενώ ο Jerome Powell, ο οποίος θα αναλάβει την θέση του προέδρου της Fed το επόμενο έτος, θα δεχθεί ερωτήματα από τη Γερουσία, με τους επενδυτές να αναμένουν σχόλιά του για τον πληθωρισμό.

Στην Ευρώπη, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας αρνείται να παραιτηθεί, με την χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα πρόωρων εκλογών σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Στη Γερμανία, υπάρχουν ελπίδες για άρση του πολιτικού αδιεξόδου, με την καγκελάριο Μέρκελ να δηλώνει πως θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι συμφώνησαν υπό πίεση να ξεκινήσουν συνομιλίες με το στρατόπεδο της Μέρκελ, αφού πρώτα είχαν αρνηθεί.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα stress tests για τις βρετανικές τράπεζες. Η BoE ανέφερε πως για πρώτη φορά από το 2014 κανένα από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, ενώ σημείωσε πως οι βρετανικές τράπεζες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα «άτακτο» Brexit. Ωστόσο, επισήμανε πως είναι ασαφές αν  το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εύκολα ένα άτακτο Brexit αν συνέβαινε την ίδια περίοδο με κάποια σοβαρή παγκόσμια ύφεση και περαιτέρω μεγάλα πρόστιμα για οικονομικές αδικοπραξίες από τις τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times μετέδωσαν πως η Societe Generale πρόκειται να μειώσει κατά 15% το δίκτυο των υποκαταστημάτων της και να περικόψει έως και 900 θέσεις εργασίας, καθώς προσπαθεί να επιταχύνει την είσοδό της στην ψηφιακή τραπεζική.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,3% υψηλότερα στις 386 μονάδες, κατά 0,4% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7414 μονάδες, κατά 0,37% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.380 μονάδες και κατά 0,18% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 13.024 μονάδες.

Μικτά πρόσημα αλλά με οριακές μεταβολές στο ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v