Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο των ευρωαγορών

Οι ελπίδες για άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη Γερμανία και η ξαφνική κυβερνητική κρίση στην Ιρλανδία μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Θετικά τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία. Υψηλότερα τα futures της Wall Street.

Η πολιτική αβεβαιότητα επιστρέφει στην Ευρώπη, μετά και την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε ξαφνικά στην Ιρλανδία, την ώρα που στη Γερμανία το SPD δηλώνει τώρα ανοικτό σε διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς της Μέρκελ.

Στο Δουβλίνο, η κυβέρνηση φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση, μετά από τα αιτήματα που προέκυψαν για την απομάκρυνση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης λόγω του τρόπου που χειρίστηκε πολιτικό σκάνδαλο.

Στο Βερολίνο, ο γενικός γραμματέας του SPD δήλωσε πως το κόμμα «είναι πεπεισμένο πως πρέπει να πραγματοποιηθούν συνομιλίες», χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν οι Σοσιαλδημοκράτες είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» ή απλά να στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Μέρκελ.

Πάντως, η ανακοίνωση των στοιχείων για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, βοηθά τους δείκτες να κινηθούν λίγο υψηλότερα.

Από το εταιρικό «μέτωπο», ορισμένοι εργαζόμενοι της Amazon στην Ιταλία και τη Γερμανία απεργούν σήμερα, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την εταιρεία καθώς σήμερα είναι η λεγόμενη «Black Friday», ημέρα κατά την οποία διαχρονικά σημειώνεται ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στο λιανικό εμπόριο.

Επίσης, η Unilever φέρεται να ψάχνει για νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Paul Polman.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,1% υψηλότερα στις 387 μονάδες, κατά 0,21% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 13.036 μονάδες και κατά 0,47% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.404 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,18% στις 7.404 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως 0,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v