Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις στις ευρωαγορές, στον απόηχο των αρνητικών συνεδριάσεων σε Wall και ασιατικές αγορές. Στην ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομική εμπιστοσύνη της ευρωζώνης και τον πληθωρισμό της Γερμανίας στραμμένη η προσοχή.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις απώλειες σε Wall Street χθες και ασιατικές αγορές σήμερα, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη σήμερα στην ανακοίνωση μακροοικονομικών στοιχείων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων.

Τα στοιχεία για την οικονομική εμπιστοσύνη Ιανουαρίου της ευρωζώνης έδειξαν ότι η οικονομία επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών το 2017,  ενώ το οικονομικό κλίμα παραμένει υψηλό στην αρχή του 2018, αν και λίγο χαμηλότερα από το υψηλό 17 ετών.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ΑΕΠ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση το δ’ τρίμηνο του 2017, όπως αναμενόταν, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε άνοδο 2,7%.

Στη Γερμανία, αναπάντεχη πτώση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,6%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένος με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύθηκε 1,4% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση από 1,7% τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, η Γαλλία ανακοίνωσε τα στοιχεία για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση, ενώ στο σύνολο του έτους η χώρα εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 1,9%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,7% στις 396 μονάδες, κατά 0,8% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.635 μονάδες, κατά 0,7% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.494 μονάδες και κατά 0,8% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 13.230 μονάδες.

Προσπάθεια ανάκαμψης για το δολάριο, ενώ χαμηλότερα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v