Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωαγορές

Προσπάθεια για απομάκρυνση από τα πρωινά χαμηλά στις αγορές. Γύρισε ανοδικά η Wall Street. Εξαϋλώθηκαν 4 τρισ. δολάρια από τις παγκόσμιες αγορές μέσα σε τέσσερις μέρες.

Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωαγορέ μετά το ανοδικό γύρισμα της Wall Street. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κινούνται χαμηλότερα, παρά το ότι συνεχίζεται η άνοδος των αμερικανικών yields.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει πτώση 1,45% στις 12.503 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 1,34% στις 7.237 μονάδες, κατά 1,43% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.210 μονάδες, ενώ ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 1,4% στις 376 μονάδες.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύεται 0,59% στις 24.473 μονάδες, ο S&P 0,71% στις 2.667 μονάδες και ο Nasdaq κερδίζει 0,8% στις 7.023 μονάδες..

Παράλληλα, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, υποχωρεί από το υψηλό εννέα ετών στις 28,73 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κινούνται πτωτικά, καθώς οι πιέσεις στις αγορές μετοχών «σπρώχνουν» ξανά τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων, αλλά και του χρυσού και του γεν.

Οι επενδυτές και αναλυτές δεν φαίνεται να γνωρίζουν ξεκάθαρα τι ακριβώς προκάλεσε το sell-off των προηγούμενων ημερών, αν και αποδίδουν «ευθύνες» στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ την Παρασκευή για τους μισθούς. Η αύξηση των μισθών εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, που με την σειρά του θα πιέσει την Fed να αυξήσει περισσότερες φορές φέτος τα επιτόκιά της.

Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, μέσα σε τέσσερις ημέρες «εξαϋλώθηκαν» από τις αγορές 4 τρισ. δολάρια.

Πάντως, αν και η «βουτιά» στα χρηματιστήρια σίγουρα δεν ήταν καλοδεχούμενη, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που σχολιάζουν πως ήταν αναμενόμενη και μάλιστα άργησε να έρθει.

«Το ύψος του sell-off που βλέπουμε είναι φυσιολογικό. Η ταχύτητα με την οποία σημειώνεται δεν είναι φυσιολογική», σχολίαζε νωρίτερα στο Reuters ο αναλυτής της Weeden & CO, Michael Purves. «Που θα σταματήσει; Νομίζω πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση των πωλήσεων εδώ. Τα θεμελιώδη είναι αρκετά καλά. Το μόνο που πραγματικά διαφέρει είναι πως οι αποδόσεις των ομολόγων έφτασαν στο 2,8%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v