Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Η μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές, τα αμετάβλητα επιτόκια από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ο PMI ευρωζώνης στον κλάδο βιομηχανίας αλλά και η δημοσίευση οικονομικών στοιχείων μεγάλων εταιρειών -Apple, Ferrari, BBVA, Shell- στο προσκήνιο, σήμερα.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται αυτή την ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το καλό πρωινό άνοιγμα. Στο Λονδίνο ο FTSE καταγράφει απώλειες 0,5%, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά το ίδιο ποσοστό, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,4%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx επίσης κατά 0,4%.

Με μικτά πρόσημα ξεκίνησε ο μήνας στα ασιατικά χρηματιστήρια, με ορισμένες αγορές να επιχειρούν ανάκαμψη μετά τις απώλειες αυτής και της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και ενδεχομένως των επιτοκίων, θα μπορούσαν να περιορίσουν την αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισαν ομόφωνα να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,25 με 1,5% στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε χθες, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, ανέφεραν πως αναμένουν να κινηθεί υψηλότερα ο πληθωρισμός φέτος, σε μια ένδειξη πως ετοιμάζονται για αύξηση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Στα εταιρικά νέα, οι AppleFerrari και Shell είναι ανάμεσα στις εταιρείες που δημοσιεύουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία. Κάθετη πτώση 90% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, της BBVA, μετά την απομείωση ύψους 1,1 δισ. ευρώ από το μερίδιό της στην Telefonica, ωστόσο ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου. Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη ύψους 70 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έναντι ζημιών 139 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η Shell τριπλασίασε τα κέρδη της το 2017, καθώς οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου συνέβαλαν στην επιτάχυνση των προσπαθειών της για τόνωση της κερδοφορίας. Τα κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 3,1 δισ. δολάρια, από 1 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Στο μέτωπο των δεδομένων, σήμερα ανακοινώθηκε ο PMI του κλάδου βιομηχανίας στην ευρωζώνη, που δείχνει ότι μπήκε στο 2018 με έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς των τελευταίων 20 ετών.

Ο τελικός δείκτης PMI της IHS Markit για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 59,6 μονάδες τον Ιανουάριο, όσο και τα προκαταρκτικά στοιχεία, αλλά πιο κάτω από τον Δεκέμβριο, όπου ήταν στο 60,6, στο πιο υψηλό σημείο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v