Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο για δεύτερη μέρα οι ευρωπαϊκές αγορές

Για δεύτερη μέρα «βυθίζονται» οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών για τους δείκτες της Wall την Παρασκευή. «Βούλιαξαν» νωρίτερα και οι ασιατικές μετοχές.

Μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών για τους δείκτες της Wall την Παρασκευή και εν μέσω παγκόσμιου sell-off, για δεύτερη μέρα καταγράφουν μεγάλες απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινείται 1,1% χαμηλότερα, στις 7.361 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 1,03%, στις 5,310 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,8% στις 12,671.90 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 1,05%, στις 383 μονάδες.

Το πιο δυνατό sell-off αντιμετωπίζουν οι μετοχές τεχνολογίας. Η μετοχή της εταιρείας κατασκευής τσιπ AMS, που είχε μία από τις καλύτερες αποδόσεις πέρυσι, καταγράφει μείωση 4,5%. Η μετοχή της Siltronic επίσης κατά 3,7%.

Προηγουμένως, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τουλάχιστον 12 μηνών κατέγραψαν οι ασιατικές μετοχές. Οι επενδυτές, όπως σχολιάζει το Reuters, φαίνεται πως «τρόμαξαν» από τα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν πως οι μισθοί στις ΗΠΑ αναπτύσσονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον οκτώμισι ετών, πυροδοτώντας προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού.

Τα futures δείχνουν πτώση του Dow 280 μονάδες.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι κινήσεις στην πολιτική σκηνή, στα οικονομικά δεδομένα και στα εταιρικά κέρδη. 

H Ryanair ανακοίνωσε ότι το καθαρό κέρδος για το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε άνοδο 12% καθώς αυξήθηκε η κίνηση, αν και οι τιμές των εισιτηρίων συνέχισαν να μειώνονται. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι το καθαρό κέρδος για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου αυξήθηκε στα 105,6 εκατ. ευρώ από 94,7 εκατ. ευρώ , έναν χρόνο νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών δεν απέδωσαν το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν σήμερα. Τα μέλη του SPD ωστόσο ανέφεραν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Οι επενδυτές στρέφουν επίσης την προσοχή τους στα τελευταία νέα για το Brexit, καθώς ξεκινάει νέος κύκλος συνομιλιών ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση την Τρίτη. Πριν από τις συζητήσεις, η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ρουντ σημείωσε σε συνέντευξή της στο BBC ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν «θα παραδοθεί πολύ γρήγορα» στη μάχη για τη συμφωνία στον τομέα του εμπορίου. 

Στο μέτωπο των δεδομένων, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006 διαμορφώθηκε ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενώ ο PMI υπηρεσιών ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007, με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit να ξεπερνούν τόσο τα στοιχεία του Δεκεμβρίου όσο και την αρχική εκτίμηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v