Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η συνέντευξη Ντράγκι στο επίκεντρο των επενδυτών. Στο προσκήνιο και οι εξελίξεις από το «μέτωπο» των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές.

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στην «απειλή» εμπορικού πολέμου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40%αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Το κλίμα στην αγορά θα μπορούσε να επηρεαστεί από τις εξελίξεις σε ότι αφορά τους δασμούς σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει τους δασμούς στις εισαγωγές, 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, σήμερα, αν και όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος και μεταδίδει το Reuters, αυτό θα μπορούσε να γίνει την Παρασκευή. 

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τις Βιομηχανίες Χάλυβα και Αλουμινίου και την ίδια ώρα να δείξουμε ευελιξία και συνεργασία σε όλους αυτούς που είναι πραγματικοί φίλοι και μας φέρονται δίκαια και στο εμπόριο και στον στρατό».  

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας και οι επαφές του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα στη Βρετανία, καθώς οι δυο χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για δημιουργία εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων ύψους 65 δισ. στερλινών τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις Merck, Continental, Hugo Boss, Akzonobel να είναι μεταξύ των εταιρειών που δημοσιοποιούν σήμερα τα οικονομικά τους στοιχεία.

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες του Ιανουαρίου, οι οποίες κατέγραψαν μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,2% υψηλότερα, όπως και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,1%, ενισχυμένος κατά 0,5% ο δείκτης CAC του Παρισιού, ενώ ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,2%.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ενισχύεται 0,5%. Ιδια εικόνα και στην Ισπανία, όπου ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v