Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η παραίτηση του βασικού οικονομικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Γκάρι Κον, αναζωπυρώνει τους φόβους για εμπορικό πόλεμο. Χαμηλότερα τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ανοδος 13% για τη μετοχή της Rolls Royce.

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις μεσημεριανές ώρες, μετά το χαμηλότερο άνοιγμα το πρωί. Τα φώτα τραβούν οι παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις και η παραίτηση του βασικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αναζωπύρωσε τους φόβους για εμπορικό πόλεμο.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Γκάρι Κον, ήταν υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου. Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, πρόβαλε αντίσταση στην εξαγγελθείσα απόφαση του Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο και πρόσωπα στο περιβάλλον του είχαν αφήσει τις τελευταίες ημέρες να γίνει γνωστή η δυσαρέσκειά του και η πρόθεσή του να αποχωρήσει.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 και ο CAC στο Παρίσι σημειώνουν μικρές σταθεροποιητικές κινήσεις, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,2%,  ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,5%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο κερδίζει 0,7% ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη υποχωρεί κατά 0,2%.

Το πολιτικό σκηνικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει την απάντησή της στις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές, σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο Εμπορίου. 

«Δεν έχουμε πρόθεση να κλιμακώσουμε, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί, όταν θα ληφθεί ένα τόσο σημαντικό μέτρο» από τις ΗΠΑ, δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, η Cecilia Malmstrom σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε την Τετάρτη πως το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες του μπλοκ και τη Βρετανία θα γίνει πιο δύσκολο μετά το Brexit. 

Ο κ. Τουσκ παρουσίασε προσχέδιο της κοινής θέσης των 27 κρατών-μελών για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία, προσφέροντας μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που είναι πολύ κατώτερη από αυτήν που επιθυμούσε το Λονδίνο. Όπως μεταδίδει το Reuters, το προσχέδιο προβλέπει ότι οι τράπεζες της Βρετανίας θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και θα αντιμετωπίζονται όπως οι τράπεζες οποιασδήποτε άλλης τρίτης χώρας. 

Έναρξη σήμερα και της τριήμερης επίσκεψης του Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, στο Λονδίνο. Συναντάται με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενώ έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις εναντίον του. 

Εταιρικά στοιχεία

Στο μέτωπο των εταιρικών κερδών, οι Telecom Italia, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft , η βρετανική ασφαλιστική Legal & General και η Rolls Royce δημοσιεύουν στοιχεία σήμερα. 

H Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι γύρισε σε κέρδη προ φόρων το 2017. Η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ότι τα κέρδη για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου ήταν 4,9 δισ. στερλίνες (6,79 εκατ. δολάρια) σε σύγκριση με την επιβάρυνση 4,64 δισ. στερλινών έναν χρόνο νωρίτερα.

Η μετοχή της καταγράφει άνοδο 13%.

Η εικόνα στην Ασία

Πτωτικά κινήθηκαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,65% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε 0,77% χαμηλότερα στις 21.252 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v