Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Άνοδος για τον δείκτη IBEX της Μαδρίτης. Τέταρτη μέρα ανόδου για το ευρώ.

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές την ώρα που οι νέες κυβερνήσεις σε Ιταλία και Ισπανία έπιασαν δουλειά μετά την πολιτική αστάθεια των προηγούμενων ημερών.

Συγκεκριμένα, χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε κέρδισε και τη δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και πλέον η κυβέρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα αναλαμβάνει καθήκοντα. Αντίστοιχα στην Ισπανία, ο νέος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες ανακοίνωσε τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, το μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Ίαν Μακάφερτι υποστήριξε ότι η Τράπεζα δεν βιάζεται να αλλάξει πολιτική (να τερματίσει τη ποσοτική χαλάρωση).

Παράλληλα, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για επιβράδυνση.

Το μειωμένο εμπόριο είχε συνεισφορά στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, που ενισχύθηκε από την κατανάλωση και τις επενδύσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ρυθμός ανάπτυξης το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 0,7% σε τριμηνιαία βάση και 2,8% σε ετήσια.

Η Eurostat επιβεβαίωσε ότι η οικονομία στις 196 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση, σε συμφωνία με τις προβλέψεις.

Επιπλέον, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν απροσδόκητα τον Απρίλιο στη Γερμανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα made in Germany συμβόλαια σημείωσαν 2,5% πτώση, μετά την αναθεωρημένη μείωση κατά 1,1% τον προηγούμενο μήνα. Η ανάγνωση ήταν χειρότερη από τη δημοσκόπηση του πρακτορείου που έκανε λόγο για 0,8% αύξηση.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,24% στις 385 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,1% στις 7.704 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,15% στις 12.811 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 5.448 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,38% στις 9.829 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 21.767 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,6% στα 65,77 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.302 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται για τέταρτη μέρα έναντι του δολαρίου στο 1,1825 από 1,1774 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v