Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης

Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Ιταλία και Ισπανία. Υποχωρεί το ευρώ. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία και την εκλογή νέου πρωθυπουργού στην Ισπανία.

Ειδικότερα, το απόγευμα ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας. Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στο μεταξύ, ο Σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς 180 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι. Νωρίτερα, ο κ. Ραχόι σε σύντομη ομιλία του, πριν την έναρξη της διαδικασίας, παραδέχθηκε την ήττα του, λέγοντας πως «ήταν τιμή μου να είμαι πρωθυπουργός, να αφήσω την Ισπανία σε καλύτερη θέση απ' ό,τι τη βρήκα».

Παράλληλα, κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Ε.Ε. μετά την απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση Μακρόν ότι η απόφαση είναι «παράνομη», «λαθεμένη» και ότι η ΕΕ θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό».

Επιπλέον στην υποβάθμιση της Deutsche Bank προχώρησε η S&P, εκφράζοντας ανησυχίες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της γερμανικής τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πιστοληπτική της αξιολόγηση σε «ΒΒΒ+» από «Α-» όσον αφορά την τράπεζα και τις δομικές λειτουργικές θυγατρικές της.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Μάιο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI μεταποίησης υποχώρησε τον Μάιο στις 55,5 μονάδες από 56,2 τον Απρίλιο.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,01% στις 386 μονάδες ενώ στην εβδομάδα υποχώρησε 1,1%

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,31% στις 7.701 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,95% στις 12.724 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 5.465 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε «άνοδο 1,76% στις 9.632 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,49% στις 22.109 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,9% στα 66,49 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.301 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1680 από 1,1694 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v