Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη στα πιο βασικά χρηματιστήρια με το επίκεντρο στις εταιρικές κινήσεις. Η ιταλική UniCredit σχεδιάζει να συγχωνευθεί με τη γαλλική Societe Generale. Ενδιαφέρον της AccorHotels για την Air France-KLM.

Υψηλότερα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω πλούσιων εταιρικών ειδήσεων και παρά τη νίκη αντιμεταναστευτικού κόμματος στις εκλογές της Σλοβενίας το Σαββατοκύριακο.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται 0,3% υψηλότερα, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει 0,9%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 0,3% (αν και ξεκίνησε δυνατά, με κέρδη 1,1%) στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,3%, στο Λονδίνο FTSE 100 σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,8% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,3%.

Εταιρικά νέα και συγχωνεύσεις

Η ιταλική UniCredit σχεδιάζει να συγχωνευθεί με τη γαλλική Societe Generale, μια θαρραλέα κίνηση που θα έβλεπε δυο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης να ενώνουν τις δυνάμεις τους, ανοίγοντας τον δρόμο για τον αναμενόμενο γύρο τραπεζικών συγχωνεύσεων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, ο Γάλλος διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Jean-Pierre Mustier, προωθεί την ιδέα εδώ και αρκετούς μήνες. Όπως ανέφεραν οι πηγές, δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη προσέγγιση, ωστόσο οι διευθυντές της Societe Generale επίσης εξετάζουν την πιθανότητα συνδυασμού των δυο τραπεζών. Η μετοχή της Societe Generale ενισχύεται 2,9%.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, η γαλλική κυβέρνηση σκέφτεται την πώληση όλου ή τμήματος του μεριδίου της ύψους 14,3% στην Air France-KLM. Όπως μεταδίδει και η γαλλική εφημερίδα Les Echos, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την AccorHotels και δεν είναι η πρώτη φορά που η αλυσίδα ξενοδοχείων έχει ενδιαφερθεί. Η μετοχή της Air France-KLM κάνει «άλμα» 5,6%.

Παραμένοντας στον τομέα, η ΙΑΤΑ προειδοποιεί για τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών φέτος, λόγω αυξημένου κόστους πετρελαίου. Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, το γεγονός αντισταθμίζει τα κέρδη από τα μεγαλύτερα έσοδα

Μέρκελ: Ναι μεν, αλλά...

Συνεχίζοντας το πέρασμα σε ειδήσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, σε συνέντευξή της η Ανγκελα Μέρκελ την Κυριακή υποστήριξε κάποιες από τις εκκλήσεις του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για περισσότερη αλληλεγγύη μέσα στη νομισματική ένωση. 

Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη η κα Μέρκελ απέκλεισε ελάφρυνση του χρέους για την Ιταλία, σημειώνοντας ότι η ενότητα στην ευρωζώνη δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ένα μπλοκ που μοιράζεται το χρέος.

Κινεζικές προειδοποιήσεις και Ασία

Στο εμπορικό μέτωπο, πιο κοντά στην επιβολή αμοιβαίων δασμών έρχονται Κίνα και ΗΠΑ, καθώς οι διαπραγματευτές των δύο χωρών σημείωσαν μικρή πρόοδο στις συνομιλίες τους.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και ο Λιου Χε, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου Προέδρου Σι, ηγήθηκαν των συζητήσεων του Σαββατοκύριακου στο Πεκίνο, μετά από αρκετές ημέρες συνομιλιών σε κατώτερο διοικητικό επίπεδο.

«Αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε εμπορικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων δασμών, οποιαδήποτε αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις δεν θα γίνουν πράξη», προειδοποιεί η Κίνα.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων βρέθηκαν οι ασιατικές μετοχές, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν της ανησυχίες πως ο δασμολογικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του υπολοίπου κόσμου μπορεί να «φρενάρει» την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v