Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στους G7

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Βαριές απώλειες 1,89% για τον ιταλικό δείκτη MIB. Στο επίκεντρο η διήμερη συνεδρίαση των G7. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη διήμερη συνάντηση των G7 στον Καναδά καθώς η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς σε Καναδά και Ε.Ε. έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ των ηγετών.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση Μακρόν ότι «δεν μας πειράζει να είμαστε έξι, αν χρειαστεί», σύμφωνα με τοReuters. Από την πλευρά του ο Τραμπ κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τρυντώ ότι «χρεώνουν τις ΗΠΑ με μεγάλους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικά εμπόδια».

Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σουλτς καθησύχασε τους Γερμανούς για την οικονομική κατάσταση της Ιταλίας. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η Ιταλία δεν θα χρεωκοπήσει», ανέφερε.

Παρά την εμπιστοσύνη Σουλτς, σήμερα το ιταλικό χρηματιστήριο «βούλιαξε» 1,89% μετά τη άνοδο του ιταλικού 10ετούς πάνω από το 3% και συγκεκριμένα στο 3,11%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η παραγωγή στον βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο σε μία τελευταία ένδειξη ότι η οικονομία της κατεβάζει ταχύτητα.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη κατά 1% από τον Μάρτιο, χειρότερη από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για αύξηση κατά 0,3%.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,21% στις 385 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης «έχασε» 0,5%

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,3% στις 7.681 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,35% στις 12.766 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,03% στις 5.450 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,84% στις 9.746 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με βαριές απώλειες 1,84% στις 21.355 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,7% στα 65,50 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει οριακή άνοδο στα 1.303 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1772 από 1,1799 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v