Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές με την προσοχή σε δασμούς

Ο Τραμπ προωθεί δασμούς 25% σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισ. δολαρίων και η Κίνα απειλεί με αντίποινα. Συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων. Οριακή άνοδος στον PMI μεταποίησης της ευρωζώνης. Μικτά τα futures της Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος "γυρίζουν" τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με την Κίνα. 

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται ακόμα και σήμερα να ανακοινώσει επιπλέον δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων, κάτι που εκτιμάται πως θα κλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η Κίνα, αντιδρώντας, απείλησε με αντίποινα, τονίζοντας ωστόσο πως προτιμά τον διάλογο για την επίλυση των εμπορικών ζητημάτων.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων. Σήμερα ανακοίνωσαν τα μεγέθη τους, μεταξύ άλλων, οι BNP Paribas, Volkswagen, Rio Tinto, ArcelorMittal, Air France-KLM, Lloyd’s, BAE Systems, Man Group, κ.α.

Νωρίτερα, η IHS Markit ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία για τον PMI μεταποίησης Ιουλίου της ευρωζώνης, ο οποίος σημείωσε οριακή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της εταιρείας να προειδοποιεί πως "τα χειρότερα ίσως έρχονται". 

Σημειώνεται πως σήμερα,αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια.

Από το «μέτωπο» του Brexit, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, όπως γνωστοποίησε η Downing Street.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,34% στις 390 μονάδες, απώλειες περίπου 1% καταγράφει ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.679 μονάδες, οριακά χαμηλότερα στις 5.509 μονάδες ο δείκτης CAC του Παρισιού, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 0,4% στις 12.755 μονάδες. 

Μικτά πρόσημα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Wall Street δείχνουν τα futures, καθώς αυτά του Dow Jones και του S&P 500 υποχωρούν έως 0,17%, ενώ του Nasdaq ενισχύονται έως 0,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v