Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανησυχίες για το εμπόριο πιέζουν τις ευρωαγορές

Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δημιουργεί αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές. Στο 0,75% αυξήθηκε το βρετανικό επιτόκιο. Στο επίκεντρο και τα εταιρικά αποτελέσματα. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος παραμένουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας να βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο, μετά την επιβεβαίωση της Ουάσινγκτον ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει δασμούς 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Η επιβεβαίωση αυτή οδήγησε νωρίτερα τα κινεζικά χρηματιστήρια έως και 3,5% χαμηλότερα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται σήμερα όμως και η Βρετανία, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιό της κατά 25 μ.β. στο 0,75%, σημειώνοντας πως οι όποιες μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα είναι σταδιακές και περιορισμένες. Η ΒοΕ αύξησε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της Βρετανίας, ενώ ανέφερε στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πως έχουν ήδη αρχίσει να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία οι πολιτικές προστατευτισμού.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων. Μεταξύ άλλων, η Barclays ανακοίνωσε τριπλασιασμό των προ φόρων κερδών της το β’ τρίμηνο, αύξηση κερδών εμφάνισε η Societe Generale, ενώ τα κέρδη της BMW μειώθηκαν λιγότερο του αναμενόμενου.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,8% στις 386 μονάδες, κατά 1,31% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.552 μονάδες, κατά 0,68% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.461 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει απώλειες 1,64% στις 12.529 μονάδες.

Πτωτικό ξεκίνημα στην Wall Street δείχνουν τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που υποχωρούν έως 0,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v