Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές μετά τη χθεσινή πτώση, με "βοήθεια" από τα βρετανικά επιτόκια και την Apple. Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και macro. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Η αύξηση των βρετανικών επιτοκίων σε συνδυασμό με την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Apple στα 1 τρισ. δολάρια, παρέχουν στήριξη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,  που επιστρέφουν σε θετικό πεδίο, μετά τις χθεσινές απώλειες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα βρίσκονται το πλήθος οικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ: στην Ευρώπη ανακοινώθηκαν τα τελικά στοιχεία για τον PMI Ιουλίου και τις λιανικές πωλήσεις Ιουνίου, ενώ στις ΗΠΑ αργότερα θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για την απασχόληση καθώς και για τον PMI.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις Credit Agricole, Royal Bank of Scotland, Allianz, Swiss Re, IAG, να είναι ορισμένες από τις εταιρείες που δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα στα μεγέθη τους σε τρίμηνο και εξάμηνο.

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να συναντάται με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να βρει στήριξη για το σχέδιό της για το Brexit.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στην Ιταλία, εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019, ο οποίος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ματέο Σαλβίνι, θα περιλαμβάνει τα πρώτα βήματα για μείωση φόρων και για αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος. Τα μέτρα που θέλει να περάσει η αντισυστημική κυβέρνηση ενδέχεται να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, με ορισμένους να εικάζουν πως ίσως αναγκαστεί σε παραίτηση για το θέμα του προϋπολογισμού. Πάντως, το χρηματιστήριο της Ιταλίας δεν δείχνει να επηρεάζεται από τις εξελίξεις αυτές.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,54% στις 388 μονάδες, κατά 0,62% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.623 μονάδες, κατά 0,31% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.477 μονάδες, κατά 0,58% ο δείκτης FTMIB του Μιλάνο στις 21.540 μονάδες και κατά 0,48% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.606 μονάδες.

Στην Κωνσταντινούπολη, η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πως ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους, δίνει κάποια ανακούφιση στους επενδυτές, με τον δείκτη του Χρηματιστηρίου να ανακάμπτει μετά τη χθεσινή «βουτιά» του 2,7%, καταγράφοντας  άνοδο 1,12%.

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως 0,13%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v