Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Στο επίκεντρο οι νέες εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας. Υποχωρεί το ευρώ. Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και η σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας στρέφει τους επενδυτές σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας την Πέμπτη αύξησε τα επιτόκια στο 24% από 17,75% προηγουμένως.

Στο μεταξύ, οι Κινέζοι καλωσόρισαν την πρόσκληση των ΗΠΑ για νέες εμπορικές συνομιλίες παρά το Tweet του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι «Δεν υπάρχει πίεση για μια συμφωνία με την Κίνα».

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ αναμένεται να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι κλιμάκωση της κόντρας ΗΠΑ-Κίνας ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίχτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, το κόστος εργασίας στην ευρωζώνη ενισχύθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2018 με τον πιο έντονο ρυθμό των τελευταίων έξι χρόνων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters.

Στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, σημειώνοντας άνοδο από το επίπεδο του 2,1% που είχε φτάσει το πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από το τρίτο τρίμηνο του 2012.

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδιάζει να εκδώσει ψηφιακό νόμισμα, καθώς η τεχνολογία που το υποστηρίζει είναι ακόμη ευάλωτη και η χρήση μετρητών είναι ακόμη υψηλή στην ευρωζώνη, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, την Παρασκευή.

«Η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα προς το παρόν δεν έχουν σχέδια να εκδώσουν ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε σε απάντησή του σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,35% στις 377 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης κέρδισε 1,2%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,31% στις 7.304 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,57% στις 12.124 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 5.352 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,39% στις 9.365 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε κέρδη 0,19% στις 20.885 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύεται 1,6% στα 69,67 δολάρια ανά βαρέλι εξαιτίας της απειλής του τυφώνα Φλόρενς ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.203 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1669 από 1,1690 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v