Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούλιο στις ευρωαγορές

Εβδομαδιαία άνοδο 1,6% σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Κέρδη 1,7% για τον FTSE 100 την Παρασκευή. «Βουτιά» για τη στερλίνα. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές για έκτη διαδοχική μέρα καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αφήνουν στην άκρη- τουλάχιστον προσωρινά- την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

Σημειώνεται ότι τα νέα ιστορικά υψηλά που έπιασαν οι Dow Jones και S&P την Πέμπτη έδωσαν ώθηση στους αγοραστές τόσο στην Ασία (υψηλό οχτώ μηνών για τον δείκτη Nikkei) όσο και στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ προβληματίζουν οι εξελίξεις αναφορικά με το Brexit. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μεγάλης Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε. «δεν θα δουλέψει».

Από την άλλη πλευρά, η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε σε διάγγελμά της ότι έχει αντιμετωπίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με σεβασμό και αναμένει ανάλογη συμπεριφορά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, λέγοντας παράλληλα πως οι δύο πλευρές παραμένουν ακόμα πολύ μακριά σε δύο ζητήματα.

«Είμαστε σε αδιέξοδο», παραδέχτηκε η Τερέζα Μέι.

Παρά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Βrexit, το βρετανικό χρηματιστήριο σημείωσε κέρδη 1,7% εξαιτίας της πτώσης της στερλίνας. «Η φθηνή στερλίνα θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές βρετανικών προϊόντων», σχολίασε αναλυτής.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη συνέχισε να «κατεβάζει» ταχύτητα και τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, με τον κλάδο της μεταποίησης να επιβαρύνεται περισσότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες από 54,5 τον Αύγουστο, χαμηλότερα των 54,4 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο PMI του τομέα υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 54,7 μονάδες από 54,4 τον Αύγουστο, ωστόσο ο PMIτου τομέα μεταποίησης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο ετών –χαμηλότερα και από τις προβλέψεις- και διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες από 54,6 τον Αύγουστο και έναντι των 54,4 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, τούτη τη φορά κατά 0,43% στις 384 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε «άλμα» 1,67% στις 7.490 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,85% στις 12.430 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 5.494 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε οριακή άνοδο 0,07% στις 9.590 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε κέρδη 0,69% στις 21.536 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύεται 0,1% στα 71,39 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,8% στα 1.201 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1747 δολ. και η στερλίνα σημειώνει «βουτιά» 1,5% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στο 1,3070 δολ..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v