Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιστέκονται στην εμπορική κλιμάκωση, με τους επενδυτές να μένουν μακριά από την τελευταία κόντρα και το μέγεθος της. Mετανάστευση και Brexit στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών, στην Αυστρία.

Θετικές κινήσεις σημειώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται να κρατούν αποστάσεις από την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούν το θετικό κλίμα της Ασίας, όπου οι αγορές ενισχύονταν παρά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για επιβολή δασμών 10% σε κινεζικές εισαγωγές προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Σε αντίποινα, η Κίνα ανακοίνωσε δασμούς σε περίπου 5.000 αμερικανικά προϊόντα - αξίας σχεδόν 60 δισ. δολαρίων - οι οποίοι θα εφαρμοστούν στις 24 Σεπτεμβρίου. Η χώρα προσέφυγε και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της αμερικανικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε να αφήνει ανοιχτή την πόρτα στην Κίνα, λέγοντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πολωνού Προέδρου ότι οι ΗΠΑ μπορεί να κλείσουν συμφωνία με την Κίνα κάποια στιγμή και ότι η χώρα του είναι πάντα ανοιχτή σε συνομιλίες...

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι ευρωπαίοι ηγέτες φτάνουν στην Αυστρία την Τετάρτη ενόψει της ανεπίσημης Συνόδου, στην οποία κύρια θέματα συζήτησης θα είανι οι μεταναστευτικές ροές και το Brexit.

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι σημείωσε ότι είναι έτοιμη να καλέσει την ΕΕ να δείξει «καλή θέληση και αποφασιστικότητα» για να αποφύγει ένα άτακτο Brexit, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters.

Υπό αυτό το εμπορικό και οικονομικό κλίμα:

* Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινείται ανοδικά κατά 0,1% και στο Παρίσι ο CAC επίσης, στις 5.369 μονάδες.

* Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,2% όπως επίσης και ο πανευρωπαϊκός δείκτης, Stoxx Europe 600, που διαμορφώνεται στις 379 μονάδες. 

* Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 0,2% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 0,1%

Μικρά κέρδη για το ευρώ (+0,1%). Αλλάζει χέρια στο 1,1686 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v