Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερή αντίσταση στους δασμούς από τις ευρωαγορές

Με το βλέμμα στη Wall Street τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές κρατούν αποστάσεις από την εμπορική κλιμάκωση ΗΠΑ-Κίνας. Μικρότερη η κόντρα από αυτή που φοβόντουσαν. Στο επίκεντρο η άτυπη Σύνοδος, το Brexit και η μετανάστευση.

Θετικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, ακολουθώντας τα κέρδη της Wall Street καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται να μην είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Οι παγκόσμιες αγορές κρατούν αποστάσεις από την κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ. Η Κίνα ανταπέδωσε με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ.

Παρά την κόντρα, οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη ενισχύθηκαν, με τις τράπεζες να οδηγούν τα κέρδη. Το κλίμα στη Wall Street πήρε ώθηση και από το γεγονός ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο εμπορικός πόλεμος των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη δεν θα είναι τόσο ισχυρός όσο φοβόντουσαν.

Πιο διστακτικές οι ασιατικές αγορές, με την εικόνα μικτή και τα κινεζικά χρηματιστήρια χαμηλότερα.

Στην Ευρώπη, η προσοχή είναι στραμμένη στην άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στην Αυστρία, όπου Brexit και μετανάστευση κυριαρχούν στην ατζέντα των θεμάτων.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο πέταξαν η μια στο άλλο και αντιστρόφως το μπαλάκι όσον αφορά τις προσπάθειες να υπάρξει συναίνεση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και να απομακρυνθεί το φάσμα του διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

«Εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα, τότε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ πρέπει επίσης να εξελίξει τη δική της», είπε στους δημοσιογράφους προσερχόμενη η συντηρητική πρωθυπουργός.

Ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε και στις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, επίσης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι ηγέτες δεν έκαναν επαρκείς υποχωρήσεις κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η Amazon χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει από άλλες εταιρείες λιανικής που φιλοξενεί στην πλατφόρμα της, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος για Θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Κομισιόν θέλει να διαπιστώσει αν οι πληροφορίες που συγκεντρώνει η Amazon της δίνουν πλεονέκτημα αντι των ανταγωνιστών για τις δικές της πωλήσεις.

Η εικόνα στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:

* Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύονται 1%

* Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,4%, στις 7.364 μονάδες

* Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται ανοδικά κατά 0,7% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 1,2%

* Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει θετική κίνηση (+0,7%), στις 382 μονάδες

* Ανοδικά το ευρώ (+0,6%). Αλλάζει χέρια στο 1,1754 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v